Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Vrbovcu održana vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite

Spremni i opremljeni za uspješno suočavanje s raznim opasnostima

storyeditor/2024-09-27/1727351677502.jpg
Foto: Zagrebačka županija NA VJEŽBI je sudjelovalo 196 sudionika s 42 vozila, koji su demonstrirali svoju profesionalnost i koordiniranost

Ovogodišnja vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite održana je na prostoru željezničkog kolodvora u Vrbovcu. Na vježbi je sudjelovalo 196 sudionika s 42 vozila, koji su demonstrirali svoju profesionalnost i koordiniranost na različitim intervencijama. Scenariji vježbe uključivali su istjecanje amonijaka iz vagona cisterne, požar objekta i niskog raslinja te prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama. Dario Kezerić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, naglasio je važnost takvih vježbi za pripremu vatrogasnih postrojbi i drugih hitnih službi.

– Uslijed klimatskih promjena svjedočimo raznim ekstremnim situacijama, stoga je ključna koordinacija i taktika operativnih snaga. Danas smo imali šest scenarija i svaki sudionik dao je svoj doprinos – izjavio je Kezerić Župan Stjepan Kožić zahvalio je svim sudionicima, ističući da su operativne snage županije više puta pokazale svoju profesionalnost u stvarnim situacijama.

– Naš fokus je obuka i osposobljavanje, ali i nabava opreme. Bez dobro opremljenih timova, kvalitetno djelovanje nije moguće. Ove godine za razvoj sustava civilne zaštite osigurali smo 960.000 eura – rekao je Kožić. Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj izrazio je zadovoljstvo što se vježba održala u njegovu gradu.

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj akciji. Dio vježbe uključivao je puštanje plina iz vlaka, što je situacija koju smo imali prije šest mjeseci – naglasio je Kralj, dodajući da ovakve vježbe pomažu operativnim snagama da budu spremne na izazove i smanje rizik za građane. Božidar Ćurić, pročelnik ureda civilne zaštite, ocijenio je vježbu kao izuzetno uspješnu.

– Građani mogu biti sretni zbog ovakvih žurnih službi. Ova vježba bila je perfektna i bez nedostataka, što pokazuje dugogodišnju educiranost i uvježbanost snaga – rekao je Ćurić. Mario Paluh, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika, istaknuo je da su vatrogasne snage spremne na sve izazove modernog doba.

– Na vježbi smo vidjeli kako operativne snage reagiraju na situacije poput prometnih nesreća i požara. Djelatnici su pokazali spremnost i posjedovanje opreme potrebne za uspješno suočavanje s prijetnjama – izjavio je Paluh.

storyeditor/2024-09-30/Dogradnja_dv_Slavuj__1_.jpg Povećavaju kapacitete Položen kamen temeljac za dogradnju vrtića Slavuj u Strmcu storyeditor/2024-09-26/_DSC2263.jpg Izbor za najtežu, najmanju i najbolje rezbarenu bundevu Bundeve svih boja i oblika uz autohtonu hranu i običaje Gorskog kotara storyeditor/2024-09-26/CB2A5020.jpg Čak 71 posto gospodarstvenika ostvarilo je dobit u svom poslovanju Raste broj poduzetnika i zaposlenih, pada nezaposlenost