Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Članovi učeničkih zadruga Županije s mentorima izrađuju razne rukotvorine

Preko YouTubea podučavaju kako izraditi vesele buče i snješka od čarapa

Foto: Zagrebačka županija
Djeca se uče i duhu poduzetništva: izrađuju i prodaju proizvode, a zaradu ulažu u nastavak rada

Sve što je potrebno za napraviti božićnog anđela jedan je češer, malo šumskog voća, mahovine, juta i bobice ubrane s grma. Uz škare, vruće ljepilo i vješte ruke, ova rukotvorina gotova će biti u samo nekoliko minuta.

UČENICIMA 500, STUDENTIMA 700 KUNA Učenici i studenti primili općinske stipendije

Odličan oblik socijalizacije

Božićne anđele mogu napraviti i djeca, a to je upravo ono što su ovih dana izrađivali učenici iz Osnovne škole Pokupsko okupljeni u Učeničku zadrugu Lajdica. Njihova je zadruga jedna od četrdesetak koliko ih djeluje u osnovnim i srednjim školama u Zagrebačkoj županiji, a osim spomenutih anđela zadrugari su izrađivali i adventske vijence, ukrase za borove i snjegoviće od čarapa. Sve su to snimali u video priloge i objavljivali na YouTube kanalu te na webu i Facebook stranici Zagrebačke županije.

– Inače svake godine sudjeluju i na sajmovima gdje svoje proizvode prodaju pa si zarade za izlet, a kako ove godine zbog pandemije to ne mogu učiniti, pripremili su te male klipove koji su objavljeni na internetu. Što je super, jer i tako mogu pokazati svoje radove – objašnjava Vjeran Štublin iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije. Projekt zadrugara Županija posebno njeguje posljednjih desetak godina i, kaže Štublin, pokazao se kao nešto što vole svi, a pogotovo djeca.

DO 24. PROSINCA PODNOSE SE PRIGOVORI Objavljena lista za dodjelu županijskih stipendija

– Učenici su aktivni i vole se uključivati. U svakom slučaju, zadruge su odlične jer su oblik socijalizacije, a djecu uče i poduzetništvu, odnosno kako izraditi svoj proizvod, od njega možda i zaraditi i kako taj zarađeni novac opet mogu uložiti u kapital i sredstva za rad – kaže nam Štublin te dodaje da svaka škola izrađuje ono što je specifično za njih pa tako, primjerice, škola u Križu ima veliki voćnjak i rade svoj stopostotno prirodni sok od jabuke, a sudjeluju u svakom postupku obrade, od branja do gotovog proizvoda. – Županija im je čak kupila stroj za proizvodnju prirodnog soka od jabuke – ističe.

Keramika s detaljem grada

Učenice Učeničke zadruge Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića izrađuju keramički suvenir svoga grada inspiriran detaljem s kapelice sv. Josipa u Novim dvorima.

ŽUPANIJA NAJAVLJUJE: Do kraja 2020. još 9,7 mil. kn potpore

– A osim proizvodne djelatnosti, kao kod keramičara, imamo i uslužne sekcije, pa tako imamo frizere i kozmetičare koji znaju pružati usluge klijentima iz Zaprešića po vrlo pristupačnim cijenama, a sekcija kuhara i slastičara prodala je 1200 teglica kolačića – objašnjava Zdravka Kramarić, profesorica hrvatskog i voditeljica zadruge.

A postoje i zadruge u koje su uključeni i djeca i odrasli s poteškoćama u razvoju poput Učeničke zadruge V.G. Izazov koja djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, najstarije ustanove socijalne skrbi u Hrvatskoj.