Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Međunarodna biciklistička utrka CRO Race vožena je i u Lipiku

Prekrasni prizori lipičkog krajolika otišli su u svijet

Foto: Lipički compas
Od 2015., kad je utrka pokrenuta, podršku ovom projektu daju najviše državne institucije

Prekrasni prizori iz grada Lipika otišli su zahvaljujući biciklističkoj utrci CRO Race u cijeli svijet. Naime, osim sportskog segmenta, ova utrka donosi i brojne koristi za turističku promociju Hrvatske, ali i Požeško-slavonske županije, odnosno Grada Lipika u inozemstvu. TV prijenos ove velike međunarodne utrke emitirale su brojne televizijske postaje sa svih šest kontinenata, a cilj prve, 210 kilometara duge etape bio je upravo u Lipiku. Gledateljstvo širom svijeta moglo je vidjeti lipičke toplice, ergelu, vizure i krajolik.

Projekt Gradi se vidikovac s odmorištem za bicikliste

Nastupi KUD-ova

– Već sama činjenica da se radi o međunarodnoj utrci koja je prenošena u više od 180 zemalja govori kako je riječ o odličnoj turističkoj promidžbi. To je nešto što Grad Lipik financijski ne može platiti. Iz Lipika su poslane pozitivne slike u svijet, što je hvalevrijedno. Uz međunarodni turnir u streetballu, ovo je još jedna, usudio bih se reći i puno veća promocija našeg grada i to je pravac kojim se Lipik otvara prema svijetu. Koristimo svaku priliku da se otvorimo, a CRO Race je odličan korak u tom smjeru – kaže lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Netom prije dolaska biciklista na konačni cilj u Lipik, publika je imala priliku uživati u nastupima lipičkog KUD-a i mažoretkinja. Bicikliste su tijekom prolaska kroz grad pozdravili i bodrili brojni okupljeni građani. Kasana je izrazio nadu da će prizori koje su mogli vidjeti putem svojih televizijskih ekrana ponukati neke od gledatelja da dođu u ovaj lijepi gradić.

– Mi iz godine u godinu imamo sve bolju posjećenost, broj noćenja se povećava i to je sigurno rezultat svih mjera koje poduzimamo. Redovito prezentiramo naš grad u mnogim jadranskim i kontinentalnim gradovima jer želimo da Lipik ostane upamćen po nekim novim slikama, a ne onim ratnim koje su dugo vremena išle u svijet. Lipik je danas jedan novi, obnovljeni grad i želimo da te slike odu što dalje, do svih naših potencijalnih gostiju – istaknuo je Kasana.

U OKVIRU DANA OPĆINE Dugopoljski mališani utrkivali se karetima izrađenima od otpadnog materijala

Brojna podrška

Od 2015. godine, kad je utrka pokrenuta pod imenom Tour of Croatia, podršku ovom projektu daju najviše državne institucije, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HTZ, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera te brojni gradovi i županije. Nagrade za etapnu pobjedu slovenskom biciklistu Marku Kumpu dodijelili su gradonačelnik Kasana i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.