Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Školstvo i obrazovanje prevladavali na aktualnom satu

Preseljenje učenika i izmjena mreže škola zahtijevaju proceduru

storyeditor/2024-03-08/Skupstina_1.jpg
Foto: bpz.hr NA AKTUALNOM satu prevladavale su teme vezane uz školstvo i obrazovanje
Teme vezane uz školstvo i obrazovanje te prijevoz učenika dominirale su aktualnim satom posljednje sjednice Županijske skupštine

Spremni smo pružiti pomoć osnivaču i tražiti dodatno pojašnjenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bismo bili sigurni na koji će način učenici područnog odjela Donja Vrba u sljedećoj pedagoškoj godini pohađati nastavu – rekla je na prošlotjednom zasjedanju Županijske skupštine pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović. Bio je to njezin odgovor na pitanje vijećnika Josipa Marunice (DMNL), kojeg je zanimalo kako je Brodsko-posavska županija bila uključena u donošenje odluka o određivanju upisnih područja za Slavonski Brod i upis djece iz Područne škole Donja Vrba u Područnu školu Ruščica.

Formirana inicijalna lista

Pročelnica je podsjetila kako je slavonskobrodsko Gradsko vijeće usvojilo dokument o upisnom području gradskih osnovnih škola kojim je škola u Donjoj Vrbi izdvojena iz matične OŠ "Ivan Goran Kovačić" i pripojena matičnoj OŠ "Vladimir Nazor". Po tome će djeca iz Donje Vrbe više razrede pohađati u Ruščici, a ne u Slavonskom Brodu kao dosad.

Vukašinović je istaknula kako je Brodsko-posavska županija početkom ove godine dobila u nadležnost provedbu upisa učenika u prve razrede osnovne škole za područje cijele županije. U suradnji s Gradom formirana je inicijalna lista školskih obveznika za sve školske ustanove kojima su osnivači Grad i Županija, vodeći se zakonskom obvezom prebivališta ili prijavljenog boravišta učenika. S obzirom na to da izmjena mreže školskih ustanova zahtijeva određenu proceduru i vrijeme provedbe, u Županiji drže kako će primjena postojećeg dokumenta biti moguća tek kada predložene statusne promjene budu provedene.

– U skladu s člankom 18 zakona, upis učenika koji ne pripadaju upisnom području moguć je samo ako ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u osnovnu školu u koju se učenik upisuje – poručila je Vukašinović.

Hoće li opstati stolari?

Teme vezane uz školstvo i obrazovanje općenito su prevladavale na aktualnom satu. Tako je vijećnica Dubravka Lipovac Pehar (DMNL) pitala što županija planira učiniti da bi zaustavila ukidanje zanimanja stolar u Obrtničko-tehničkoj školi koje bi, navodno, trebalo biti zamijenjeno zanimanjem drvni tehničar. U županiji, međutim, nemaju informaciju o ukidanju postojećeg programa.

– Škola je proslijedila zahtjev Ministarstvu za utvrđivanje uvjeta za početak obavljanja obrazovnog programa drvodjelnog tehničara, ali još uvijek nije pristigla nikakva suglasnost – odgovorila je Vukašinović.

Danijelu Kovačević (HDZ) zanimalo je hoće li učenici osnovnih škola imati osiguran prijevoz. Zamjenik župana Marko Šimić odgovorio je kako je natječaj za prijevoz učenika poništen zbog povećanja cijene prijevoza od 64 posto te je raspisan novi.

storyeditor/2024-03-08/smz_a_slager_turizam_plus.jpg Za povećanje standarda i kvalitete turističke ponude Za "Turizam plus u Sisačko-moslavačkoj županiji" 160.000 € storyeditor/2024-03-08/Projekt.jpg Projekt "Sunčana strana grada" za zaštitu okoliša U vrtiću Pčelica struja je 1330 eura, a s panelima će račun biti manji za 1100 eura storyeditor/2024-03-08/MZB.jpg Kolegij (grado)načelnika Međimurske županije Kupuje se novo vozilo Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec