Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ambiciozan plan za 2019. godinu

Prihodi čak 658 milijuna kuna, župan tvrdi da je proračun održiv

Izglasavanje proračuna Međimurske županije
Foto: Međimurska županija
Vijećnici su donijeli i odluku o prodaji nekretnina u Poslovnoj zoni

Proračun Međimurske županije za 2019. godinu izglasan je u visini od 658 milijuna kuna. Župan Matija Posavec prijedlog proračuna ocijenio je vrlo ambicioznim, hrabrim i s visoko podignutom letvicom.

Međimurska popevka Tradicijcki napjev Međimurja upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine Manje poznato o napjevu: Njemačka himna nastala je iz međimurske popevke

– Ambicija je utemeljena na brojnim investicijama koje su realizirane ove godine, potpisanim ugovorima za nove projekte i uspješnim korištenjem fondova EU. Riječ je o najvećem proračunu dosad, koji iznosi 294,969.176 kuna, a konsolidirani 658,012.381 kunu, i veći je za 37% u odnosu na prošlu godinu. Županija je najveći investitor u Međimurju. Proračun je održiv jer 66,3% prihoda proračuna je iz EU i nacionalnih fondova, 21,4 % su prihodi poreza jednaki planu za ovu godinu koji je u potpunosti realiziran, i 4,7% su prihodi od koncesija i dobiti trgovačkih društava. Dakle, 92,4% proračuna je s osiguranim sredstvima – rekao je Posavec.

položen kamen temeljac Novi dječji vrtić uskoro u Murskom Središću

Nove stavke u proračunu su financiranje održive poljoprivrede, potpore poduzetnicima, Centar izvrsnosti, Centar kompetencije, mjere za zadržavanje liječnika i drugo. Iduće godine kreću radovi na obnovama škola u Podturnu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Macincu, Vratišincu, Draškovcu, Hodošanu, Graditeljskoj školi i dvorani Učiteljskog fakulteta. Obnovit će se Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu..., nabrajao je župan. Oporbeni vijećnici Franjo Cimerman (HDS) i Zlatko Horvat (HDZ) iznijeli su kritike na prijedlog proračuna, protiv kojeg je glasalo devet vijećnika HDZ-a i Živog zida. Skupština je donijela i odluku o prodaji nekretnina na području Poslovnog parka Međimurje, koje obuhvaćaju 10 katastarskih čestica na prostoru bivše vojarne i oko nje, početne cijene 20,2 milijuna kuna. 

Ploča dr. Ivanu Novaku Kolegij gradonačelnika i načelnika U tijeku pripreme za 100. obljetnicu oslobođenja Međimurja