Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Grad zbog korona krize skresao proračun

Prihodi od poreza na dohodak manji za četiri milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća Koprivnice održana je pod maskama
Foto: Robert Mihaljević
Cijeli svijet se prebacuje na novi model funkcioniranja i to nosi određene financijske rizike koji će se osjetiti i na gradskom proračunu – kaže gradonačelnik.

Gradsko vijeće Koprivnice izglasalo je rebalanas proračuna koji će ove godine zbog koronakrize biti manji za oko 18 milijuna kuna od planiranoga. Prijedlog izmjena i dopuna proračuna izrađen je “na temelju trenutačne gospodarske situacije te procjene gospodarskih kretanja na području grada u narednom razdoblju te potpisanih ugovora o dodjeli sredstava za financiranje projekata i aktivnosti u provedbi”, tumače u Gradskoj upravi.

Novac u cijelosti osiguran iz Europskog socijalnog fonda U Koprivnici se gradi prihvatilište za beskućnike vrijedno 15 milijuna kuna

Gradske financije stabilne

No, bez obzira na epidemiju koronavirusa i gospodarsku krizu koju je izazvala, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako su gradske financije stabilne te nema razloga za brigu.

– Cijeli se svijet prebacuje na novi model funkcioniranja i to nosi određene financijske rizike koji će se svakako osjetiti i na gradskom proračunu. U lipnju smo, primjerice, uprihodili tek oko 400.000 kuna od poreza na dohodak, a lani je taj prihod iznosio šest milijuna kuna – otkrio je gradonačelnik.

Na sjednici Gradskog vijeća izglasano je i novo zaduženje od blizu tri milijuna kuna, i to za financiranje dijela obveza za izgradnju novog dječjeg vrtića u Starigradu te energetske obnove Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog. Ti se projekti većim dijelom financiraju novcem fondova EU. Na temelju ostvarenih prihodaproračuna u prvih šest mjeseci i procjene ostvarenja do kraja godine, planirani su konsolidirani prihodi i primici za 2020. u ukupnom iznosu od 244 milijuna kuna.

Mehanizam naplate

Porezni prihodi planirani su temeljem očekivanih gospodarskih kretanja te ostvarenja tijekom godine, i to na razini od 66,5 milijuna kuna.

RASPISANI NATJEČAJI ZA RADOVE NA AGLOMERACIJI Najveća koprivnička investicija u komunalnu infrastrukturu

– Izvanredna situacija koja je pogodila gospodarstvo zbog pandemije koronavirusa znatno je poremetila mehanizam naplate, planiranja i izvršavanja poreznihprihoda Grada kao jedinice lokalne samouprave. Naime, Vlada RH je s ciljem ublažavanja negativnog efekta krize donijela niz mjera kako bi se održala likvidnost poduzeća i održala zaposlenost. Prihvaćenim paketom mjera koji se u najvećoj mjeri odnosio na odgode poreznih davanja, porezni prihodi su se naplatili u osjetno manjem iznosu te se planiraju za četiri milijuna kuna manje u odnosu na postojeći plan. Također, stavka povrata poreza na dohodak po godišnjoj prijavi je veća za 258.000 kuna – tumače u Gradskoj upravi.