Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Godinu dana nakon katastrofe u Hrv. Kostajnici

Prije Uskrsa u novim domovima

Ministar graditeljstva s obiteljima čije su kuće srušene pri klizanju tla obišao je jučer njihove nove domove
1/13
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Stradale obitelji obišao ministar Predrag Štromar i najavio završetak radova na državnim nekretninama

Prije godinu dana, 13. ožujka 2018., desetak obitelji u Hrvatskoj Kostajnici ostalo je bez krova nad glavom jer su im kuće stradale u velikom klizištu izazvanom obilnim padalinama. No, uskoro će se useliti u nove kuće i stanove.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

kesten Za vikend Kestencugom na kestene u Hrvatsku Kostajnicu

Odluka Vlade

Na godišnjicu katastrofe posjetili su ih potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar te su s njima obišli njihove buduće domove. 
Kuće, koje su državne nekretnine, obnovljene su te se trenutačno izvode završni radovi na uređenju interijera.

– Prije godinu dana ljudi u Hrvatskoj Kostajnici ostali su bez svojih kuća. Danas smo s tim obiteljima obišli nove kuće koje će im uskoro postati novi domovi. Još nam je preostalo tjedan-dva da završimo opremanje kuća i obitelji će dobiti ključeve kako bi mogle nastaviti normalan život. Uglavnom, uselit će se prije Uskrsa – rekao je ministar Štromar.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Hrvatska Kostajnica 12. rujna 1991. Obilježena 27. godišnjica proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice

Zbrinjavanje obitelji čije su kuće stradale u klizanju tla, potaknuto zaključkom i odlukom Vlade Republike Hrvatske iz srpnja 2018. godine provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Tako je taj Ured na području Hrvatske Kostajnice odmah nakon odluke Vlade pristupio obnovi šest kuća i jednog stana koji su predviđeni za smještaj građana čije su kuće stradale, čime će svi koji su živjeli u kućama koje su srušene ili oštećene biti stambeno zbrinuti. 

– Obnova je bila posebno zahtjevna jer te kuće više od dva desetljeća nisu korištene za stanovanje. Izvedena je po nadstandardima, a građevinski su radovi stajali oko šest i pol milijuna kuna plus PDV – rekao je državni tajnik Nikola Mažar. 

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Sanacija klizišta u Ivancu Ministarstvo graditeljstva Završena sanacija klizišta u MO-u Gačice financirana s 430.000 kuna potpore

Nepogodno za stanovanje 

Očekuje se da će Vlada Republike Hrvatske na sjednici u petak 15. ožujka usvojiti odluku o donošenju programa zbrinjavanja stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka srušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice te će time biti uklonjene i sve administrativne prepreke da uređene kuće postanu vlasništvo stradalih obitelji. 

– Hvala Bogu, ostali smo živi, a sada ćemo dobiti i svoj trajni smještaj. Ostavilo je sve to traga na nama, no lakše je kad vidite da ipak niste ostali sami u nevolji – rekla je Refika Hamzagić koja je u klizištu ostala bez svoga imanja.

Kako je još prije rečeno, klizište će biti potpuno sanirano, ali će pogođeno područje trajno biti nepogodno za stanovanje. Stoga nisu ni obnavljane stradale kuće. 

Sanaciju klizišta će sredinom godine obaviti Hrvatska vojska. 

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Volonteri iz SAD-a u H. Kostajnici Aktivni diljem svijeta Volonteri iz SAD-a u Hrvatskoj Kostajnici: Želim svojim radom usrećiti i druge