Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Grad Sveta Nedelja odvaja najviše otpada u cijeloj Zagrebačkoj županiji

'Prikupili smo 730 tona papira i plastike'

Odvajanje papira
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Sveta nedelja je lani prikupila 4000 tona komunalnog otpada, 3215 tona je bilo miješanog otpada, 206 tona odvojeno je u reciklažnom dvorištu

Grad Sveta Nedelja zalaže se za čuvanje okoliša i život bez zagađenja, a već dugi niz godina s građanima se brine za odvajanje otpada u svom gradu.

Brojke to i dokazuju, jer Sveta Nedelja ima gotovo najveću stopu odvajanja otpada - naime, uspjela je odvojiti 22,3 posto papira, plastike i ostalih tvari za recikliranje iz svog sveukupnog otpadnog materijala, a to je najviši postotak jednog grada u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

Sveta Nedelja Grad Sveta Nedelja na dan pada Vukovara prisjetio se žrtava Domovinskog rata Upalili svijeću za žrtvu Vukovara i Škabrnje


Prema konačnim podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu za komunalni otpad u 2017. godini za cijelu Hrvatsku, koja prikuplja i objedinjuje podatke i informacije o okolišu i prirodi radi osiguravanja i praćenja provedbe politike zaštite okoliša i prirode, održivog razvitka te ostale stručne poslove u vezi sa zaštitom okoliša i prirode.

Sveta Nedelja je u 2017. godini ukupno sakupila četiri tisuće tona komunalnog otpada u sklopu javne usluge, 3215 tona miješanog komunalnog otpada, od čega je 730 tona odvojenog sakupljenog otpada, a 206 tona sakupljenog otpada odvojeno je putem stacionarnog reciklažnog dvorišta.

Asfaltiranje još traje, a dosad je pokriveno 600 metara ceste Završeni radovi na novoj kanalizaciji, nastavlja se asfaltiranje kolnika u Svetoj Nedelji Brezju i Jagnjić Dolu 2,5 km asfaltirane ceste

Time Sveta Nedelja ima gotovo najveću stopu odvajanja otpada u Zagrebačkoj županiji u 2017. godini koja iznosi 22,3 posto, a ispred nje je tek Općina Rakovec koja ima stopu od 22,5 posto. Na razini Hrvatske, otok Krk ima najvišu stopu odvajanja otpada, koja iznosi čak 60%.

– Već dugi niz godina svako kućanstvo u našem gradu ima posebne kante za miješani otpad, plastiku i papir, a od 2014. podijelili smo i kućne kompostere. Potičemo selektivno odvajanje otpada gdje god i kako god to možemo – poručuju iz Grada Sveta Nedelja.

Električni bicikli Projekt vrijedan 156 tisuća kuna Nabava 15 javnih električnih bicikala