Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županova odluka

Prirodna nepogoda za Benkovac

Foto: Zadarska županija
Najviše vinograda stradalo je na području sela Vukšić

Župan Zadarske županije Božidar Longin donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za područje grada Benkovca, zbog tuče i jakog vjetra koji su tijekom 7. i 8. srpnja ove godine nanijeli veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Na zahtjev Grada Benkovca prirodna nepogoda proglašena je za naselja Benkovac, Buković, Bulić, Donje Ceranje, Gornje Biljane, Islam Grčki, Kolarina, Korlat, Kula Atlagić, Lepuri, Lisičić, Miranje, Nadin, Perušić Benkovački, Perušić Donji, Podlug, Podgrađe, Prović, Raštević, Šopot i Vukšić, zbog vremenskih nepogoda koje su na navedenom području nanijele velike materijalne štete na poljoprivrednim usjevima.

Štete na poljima Elementarna nepogoda u dvije općine

Odluka o prirodnoj nepogodi stupila je na snagu 15. srpnja, a sukladno članku 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, povjerenstvo Grada Benkovca obvezuje se unijeti prve procjene štete u Registar šteta, u Zakonom propisanom roku. Podsjetimo, nakon višemjesečne suše u poljoprivredi, početkom srpnja benkovačko su područje pogodile oborine, praćene tučom i olujnim vjetrom, koje su prouzročile znatne štete.

Prema prvim procjenama, samo u vinogradima na dijelu benkovačkog područja stradalo je oko 75 posto uroda. Najviše vinograda stradalo je na području sela Vukšić. Štete su pretrpjeli i povrćari, posebno na plodovitom povrću (paprika, rajčica ), na području Šopota, primjerice, gdje postoje mješovita gospodarstva, ali i povrće, kao i na području Provića gdje su stradale ratarske kulture, kukuruz i žitarice koje nisu požete.

Štete od nevremena Prirodna nepogoda u četiri općine