Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Asfaltirano 1250 metara ceste i odvojaka

Privedeni kraju radovi na obnovi glavne prometnice u Općini Luka

Općina Luka
1/5
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Radovi vrijedni 400 tisuća kuna odgađani su u nekoliko navrata jer se moralo čekati da se trusno tlo osuši od vlage

Radovi na uređenju glavne ceste u naselju Žejinci u Općini Luka koji su uspješno privedeni kraju prošle subote, koliko god u teoriji bili jednostavni za izvođenje, imali su u svojoj pozadini pravu malu dramatičnu priču koja je naposljetku ipak imala sretan završetak. Kako nam je pojasnio načelnik općine Darko Kralj, pred sam kraj radova napeto se vodila bitka ne samo za svaki sat, nego za svaku minutu do trenutka kad će radovi biti završeni, ali krenimo redom.

Srednja strukovna škola Velika Gorica Zagrebačka županija Pet škola prijavljeno za energetsku obnovu

Pola Općina, pola Županija

– U obnovu ceste trebalo se krenuti još prošle godine kada su i osigurana sredstva za taj projekt u vrijednosti od 400 tisuća kuna. Sama Općina je financirala polovicu tog iznosa, dok je preostalih 200 tisuća kuna osigurala Zagrebačka županija. Ali onda su se stvari malo zakomplicirale – kazuje načelnik Darko Kralj. Upravo kad su se mještani ponadali da će se strojevi i radnici pojaviti u Mihanovićevoj ulici, a bilo je to još prošlog ljeta, radovi su odgođeni na zahtjev projektanata koji su smatrali da cesta ne bi bila obnovljena kako spada zbog radova oko mrtvačnice do koje vodi Mihanovićeva ulica.

Naime, nakon sanacije mrtvačnice bilo je potrebno pričekati, smatrali su stručnjaci, neko vrijeme kako bi se tlo osušilo od vlage prije nego se krene u nastavak radova koji bi uključivali i spomenuto asfaltiranje. Radovi su tako odgađani u nekoliko navrata jer bi, da se u asfaltiranje krenulo ranije, vrlo vjerojatno došlo do klizanja i, posljedično, pucanja asfalta. Ipak, nakon dugog iščekivanja radovi su napokon krenuli prošlog tjedna.

– Radovi su obuhvatili poravnanje postojećeg asfaltnog sloja na cesti u dužini od jednog kilometra te stavljanje potpuno novog asfalta duž cijele pristupne ceste u dužini od 250 metara. Naime, za one koji to možda nisu znali, Mihanovićeva ulica jedna je od prvih cesta koje su uopće asfaltirane u Općini Luka, i to još tamo negdje u vrijeme njezina osnutka.

Budući da je koristi jako velik broj ljudi jer riječ je o prometnici koja prolazi pokraj mrtvačnice i vodi prema mjesnom groblju i kapelici, ali i brojnim kućanstvima i vikendicama, njezina obnova postala je stvarno nužna radi sigurnosti u cestovnom prometu – pojašnjava načelnik Luke. Osim same ceste asfaltiran je i plato ispred mrtvačnice, dok je iza mrtvačnice također napravljeno i malo parkiralište oko kojeg će se uskoro postaviti i betonske kocke.

Brojio svaku minutu

Kralj posebno pohvaljuje radnike koji su, kako kaže, posebno “stisnuli” pred kraj radova kako bi završili cestu prije pogreba koji je na groblju održan u subotu u 16 sati.

– Pred kraj tjedna saznali smo da će se na groblju održati pogreb, a budući da Mihanovićeva vodi do groblja radovi su trebali biti gotovi najkasnije do 15 sati. Doslovno sam brojio svaku minutu do završetka, ali na kraju je sve ipak bilo gotovo na vrijeme i svi sumještani su uspjeli doći na posljednji ispraćaj našeg dragog prijatelja – pojasnio je Darko Kralj.

Samobor Zagrebačka županija Za 36% bolji rezultati u turizmu za prvih 8 mjeseci 2018. godine