Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
MEĐU NJIMA I OLIMPIJCI

Priznanja najboljim sportašima za izvrsne rezultate u izazovnoj godini

1/5
Foto: Zagrebačka županija
Županija je u četiri godine izdvojila 26,9 milijuna kuna za pomoć sportašima i sportskim klubovima

Helena Vuković džudašica je koja je proteklih godina apsolutno briljirala. Prije četiri godine kao kadetkinja bila je prva u svijetu, 2019. postigla je treći najbolji rezultat u Europi, a lani je bila na dva europska prvenstva i na oba je završila peta. Ova mlada djevojka niže uspjehe zbog čega je baš ona odabrana kao najbolja sportašica Zagrebačke županije za 2020.

DAN NACIONALNIH MANJINA ŽUPANIJE Božo Galić: Nacionalne manjine su naše bogatstvo

Novi rekord na 1500 metara

Sukladno epidemiološkim preporukama, ove je godine izostala tradicionalna svečanost dodjele nagrada u organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Stoga su, umjesto na svečanosti u zatvorenom prostoru, nagrade dodijeljene na otvorenome, na „domaćem terenu“ dobitnika nagrada. Helena je ovim priznanjem, kaže, i više nego zadovoljna.

– Iskreno, nisam očekivala, ali jako sam sretna zbog ove prilike – kaže nam 20-godišnja sportašica iz Samobora, iza koje je, kao i iza svih sportaša, izuzetno teška godina, s natjecanjima koja su se održavala pod posebnim uvjetima i s neprestanim testiranjima na koronavirus. “Rasturio” je lani i Dino Bošnjak iz Atletskog kluba Velika Gorica, koji je dobio priznanje za najboljeg sportaša županije, a nanizao je dugačku listu izvrsnih sportskih rezultata.

– Bio sam dva puta prvi na seniorskoj Balkanijadi, a na Hanžekovićevu memorijalu postigao sam fantastičan rezultat – tri minute i 42 sekunde na 1500 metara, što je moj osobni rekord – nabraja 27-godišnji atletičar koji je nekoć trčao na 5 i 10 kilometara, a sad se drži onih “kraćih” ruta od 1500 i 3000 metara. Sportaše je pohvalio i župan Stjepan Kožić, koji je sudjelovao na dodjeli nagrada.

Online sastanak čelnika dviju regija Nastavlja se suradnja Vukovarskosrijemske županije i Velikopoljske regije

– Zagrebačka županija svake godine izdvaja znatna sredstva kako bi pomogla rad sportaša i sportskih klubova, a posljednje četiri godine taj je iznos premašio 26,9 milijuna kuna. Tome još treba pridodati i kontinuirana ulaganja u sportske dvorane, koje neprestano obnavljamo i gradimo kako bi naši sportaši imali adekvatan prostor za pripreme i treninge – rekao je župan Kožić i istaknuo da Županija broji čak 25.000 aktivnih sportaša.

Priznanje za najbolju žensku ekipu dobile su seniorske hokejašice Hockey kluba Zelina, a u muškoj kategoriji nogometaši Hrvatskog nogometnog kluba Gorica. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Davoru Štubanu, dok je najboljim sportašem s invaliditetom proglašen Velimir Šandor iz Atletskog kluba osoba s invaliditetom „Uspon“ Velika Gorica. Potonji je i uspješan paraolimpijski bacač diska, a upravo se priprema za igre u Tokiju.

Nagrade i mladima

– Prošle godine bacio sam disk na 20,14 metara, što je bio i još jest moj osobni rekord i dovoljno dobar rezultat za direktan plasman za Tokio – kaže Šandor. Nagrada za najbolji sportski kolektiv osoba s invaliditetom uručena je Stolnoteniskom klubu osoba s invaliditetom Synergia iz Samobora.

PREKOGRANIČNA SURADNJA Investicija u Virovitičko-podravsku županiju 267.311 €

Neki od najboljih mladih sportašica do 15 godina su Barbara Bunjevac iz Kickboxing kluba Ivanić-Grad, Mateja Ostojić, koja zastupa Atletski klub Zaprešić, Nika Krstanović iz Ženskog rukometnog kluba Sloga Sveta Nedelja, a neki od mladih sportaša do 15 godina su Patrik Presečan, također iz Kickboxing kluba Ivanić-Grad, Miro Jurkić iz Taekwondo kluba Zaprešić i šahist Lovro Novosel iz Šahovskog kluba Sveta Nedelja. Nagrade za zaslužne sportske kolektive Zagrebačke županije dodijeljene su Muškom rukometnom klubu „Ivanić“, Pikado klubu Zaprešić, Nogometnom klubu Top iz Kerestinca, Judo klubu Samobor, Ženskom rukometnom klubu Udarnik, Športsko-ribolovnom društvu Jastrebarsko, Nogometnom klubu Croatia iz Hrastja, Nogometnom klubu Milka Trnina iz Vezišća te Košarkaškom klubu Dugo Selo.