Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Online sastanak čelnika dviju regija

Nastavlja se suradnja Vukovarskosrijemske županije i Velikopoljske regije

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Pandemija je samo nakratko odgodila suradnju koja je donijela puno toga dobroga

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i maršal Velikopoljske regije Marek Wozniak održali su online sastanak čime je, kako je rečeno, okrunjeno razdoblje njihove međunarodne suradnje. Tijekom sastanka dvojica sugovornika podsjetili su na uspješnu suradnju koja je započela u vrijeme dok je Galić obnašao dužnost predsjednika Hrvatske zajednice županije kada je i inicirao Forum hrvatskih i poljskih regija. U proteklih osam održanih sjednica Foruma uspostavljena je suradnja brojnih hrvatskih i poljskih regija iz koje je poteklo snažno prijateljstvo i suradnja Vukovarsko-srijemske županije i Velikopoljske regije.

NIJE BILO PRIGOVORA NA REZULTATE IZBORA Posavec: "Pred nama su veliki izazovi"

Primijenili iskustva

Prema Galićevim riječima, pandemija koronavirusa nije zaustavila suradnju dviju regija nego ju je samo nakratko odgodila. Dodao je da će se ta suradnja uskoro ponovno pokrenuti u punoj snazi.

– Vukovarsko-srijemska županija snažno se razvija uz pomoć sredstava iz Europskih fondova, a na tom putu razvoja puno smo naučili od Velikopoljske regije i primijenili to kod sebe. Zbog toga smo jedna od najuspješnijih hrvatskih županija u korištenju sredstava iz fondova Europske unije, baš kao što je to Velikopoljska regija koja je trenutačno jedna od najrazvijenijih poljskih, ali i europskih regija – rekao je Galić.

PREKOGRANIČNA SURADNJA Investicija u Virovitičko-podravsku županiju 267.311 €

Dodao je i to da dvije regije zajednički mogu postići i korak više jer Vukovarsko- srijemska županija želi zadržati isti smjer razvoja i nakon drugog kruga lokalnih izbora. Podsjetio je i na brojne projekte koji su do sada provedeni, niz onih koji su u tijeku, ali i projekte koji su u pripremi.

Mjesta za unapređenje

– Čeka nas suradnja u području razvoja željezničkog prometa, iskorištavanja potencijala geotermalnih izvora, poljoprivrede, ali i drugih područja gdje su nam interesi usklađeni s ciljevima programskog razdoblja Europske unije 2021.-2027. – kazao je Galić.

Na kraju online sastanka Wozniak je zahvalio na ostvarenoj suradnji rekavši da je ona bila iznimna te da se nada kako će se ona nastaviti i s novim županom Vukovarsko-srijemske županije koji će uskoro biti izabran.

VELIKE ŠTETE NA NASADIMA Prirodna nepogoda zbog mraza u dvije općine

– Područja za suradnju ima mnogo te sam uvjeren da ćemo ih zajedno otvoriti i unaprijediti – zaključio je Wozniak.