Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Osim povelja, dodijeljena je i Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji

Priznanja Županije pojedincima i udrugama za doprinos zajednici

storyeditor/2024-08-16/Zlata_Krznaric__autor_Drazen_Kopac.JPG
1/3
Foto: Dražen Kopač Prva među laureatima je Zlata Krznarić iz Donje Lomnice, koja se svojim volonterskim radom istaknula kao neprocjenjiv stup lokalne zajednice
Povelja Zagrebačke županije, jedno od najviših priznanja, dodijeljena je zaslužnim pojedincima i udrugama koje su tijekom godina ostavile neizbrisiv trag u društvenom, kulturnom i humanitarnom životu županije

Zagrebačka županija i ove godine dodjeljuje svoja prestižna priznanja, odajući počast onima koji su svojim radom, zalaganjem i nesebičnim doprinosom obogatili zajednicu. Povelja Zagrebačke županije, jedno od najviših priznanja, dodijeljena je zaslužnim pojedincima i udrugama koje su tijekom godina ostavile neizbrisiv trag u društvenom, kulturnom i humanitarnom životu županije.

Prva među laureatima je Zlata Krznarić iz Donje Lomnice, koja se svojim volonterskim radom istaknula kao neprocjenjiv stup lokalne zajednice. Rođena 1955. godine, Zlata je desetljećima bila angažirana kroz Kulturno-umjetničko društvo "Nova zora" i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Lomnica. Osim toga, njen je neiscrpan entuzijazam bio ključan u organizaciji brojnih humanitarnih koncerata i akcija za pomoć onima u potrebi. Zlata Krznarić postala je simbolom nesebičnosti i predanosti, a njeno ime zlatnim će slovima ostati upisano u povijesti Donje Lomnice.

Moderno obrazovanje

Drugo priznanje odlazi Udruzi "Hrvatski vitezovi – ratni veterani 1991" iz Dugog Sela, osnovanoj 1994. godine, koja je u proteklim godinama provela niz značajnih projekata u službi zajednice. Njihovi projekti, poput uređenja ribičkih staza i ugradnje montažnog objekta za hrvatske ratne vojne invalide, svjedoče o kontinuiranom zalaganju za poboljšanje kvalitete života ratnih veterana i osoba s invaliditetom. Projekti poput "Srca za Vukovar", "Sat o Domovinskom ratu u gradu heroju" i "Ljetnog kampa za djecu i mladež" pokazuju širinu djelovanja ove udruge, koja se nije ograničila samo na lokalnu zajednicu, već je pružila pomoć i podršku diljem Hrvatske. Njihov angažman na sanaciji štete u Petrinji nakon potresa još je jedan dokaz njihove predanosti domovini i njenim ljudima.

Treći dobitnik Povelje je Mr. sc. Krunoslav Pilko iz Zagreba, inženjer strojarstva s bogatim iskustvom koje prelazi trideset godina. Kroz svoju karijeru Pilko je obnašao niz odgovornih funkcija, od konstruktora i projektanta do voditelja izgradnje i montaže termoenergetskih postrojenja. No njegov najveći doprinos leži u njegovu radu na unapređenju srednjoškolskog strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji. Više od petnaest godina posvetio je osmišljavanju, vođenju i provedbi projekata koji su značajno podigli razinu strukovnog obrazovanja. Kao glavni koordinator Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0, postavio je temelje za modernizaciju strukovnog obrazovanja, osiguravši tako budućnost mnogim mladim stručnjacima.

Dobitnik Povelje je Kuburaško društvo "Tri kralja" iz Jakovlja, osnovano 2014. s ciljem očuvanja starih običaja i kulture
Foto: Dražen Kopač Dobitnik Povelje je Kuburaško društvo "Tri kralja" iz Jakovlja, osnovano 2014. s ciljem očuvanja starih običaja i kulture

Povelja je također dodijeljena Ogranku Matice hrvatske u Jastrebarskom za njihov dugogodišnji rad na promicanju hrvatskog identiteta i kulturne baštine. Ovaj ogranak, jedan od najaktivnijih u zemlji, u proteklih je nekoliko godina objavio 20 knjiga i organizirao brojne kulturne manifestacije, uključujući znanstvena predavanja, koncerte i poetsko-glazbene programe. Posebno se ističe obnova Gradskog pjevačkog društva "Javor", čiji korijeni sežu u 1875. godinu. Danas Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom broji više od 100 aktivnih članova, čime se svrstava među najbrojnije ogranke u Hrvatskoj.

Očuvanje starih običaja

Sljedeći dobitnik je Klub žena Pokupsko iz Pokupskog, osnovan 2012. godine, koji se istaknuo svojim radom na poboljšanju kvalitete života u ruralnim područjima. Ovaj klub posvećen je poticanju individualnog razvoja žena, djece i mladih, očuvanju kulturne i tradicijske baštine te pružanju pomoći najpotrebitijima. Njihova humanitarna djelatnost i posvećenost zajednici čine ih primjerom kako se zajedničkim radom može postići mnogo za opće dobro.

Zadnji dobitnik Povelje Zagrebačke županije je Kuburaško društvo "Tri kralja" iz Jakovlja, osnovano 2014. godine s ciljem očuvanja starih običaja i kulture. Njihova elegancija, znanje i uvježbanost donijeli su im priznanje i naklonost brojnih povijesnih postrojbi diljem Hrvatske. Sudjelovali su na brojnim manifestacijama, mimohodima i povijesnim događanjima, čime su postali važan dio hrvatske kulturne baštine.

Osim povelja, dodijeljena je i Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu. Ova prestižna nagrada pripala je Krunoslavu Milatoviću iz Kuča, predsjedniku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuče.

storyeditor/2024-08-17/Festivalski_komorni_orkestar_i_maestro_Davor_Kelic.jpg Vrhunac manifestacije je Gala koncert 27. kolovoza Youngmasters Festival uz majstorske tečajeve, brojne koncerte i pub kviz storyeditor/2024-08-15/PXL_190422_93060541.jpg Odlične brojke Više noćenja i dolazaka turista u Virovitičko-podravskoj županiji storyeditor/2024-08-16/Poziv.jpg Javni poziv Poklon-bon u vrijednosti 100 eura za nabavu opreme za školu