Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
oživljavanje novoizgrađene infrastrukture

Produženi boravak za sve koji žele, senzorna soba za djecu s teškoćama

U provedbi dva projekta za oživljavanje novoizgrađene infrastrukture
1/2
Foto: Grad Beli Manastir
Produženi boravak u OŠ dugoročno će doprinijeti revitalizaciji područja i zadržavanju mladih obitelji.

Prostor za produženi boravak učenika u Belom Manastiru izgrađen je sredstvima EU, a usmjeren je prema djeci školskog uzrasta te djeci u nepovoljnom položaju. Tako je OŠ “Dr. Franjo Tuđman” iz Belog Manastira kao partner na projektu dobila nove prostorije i opremu za održavanje produženog boravka učenika nakon redovne nastave, kao i novi prostor za školsku knjižnicu.

Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak pokrenuli su e-vrtić za jačanje roditeljskih kompetencija U virtualnom vrtiću djeca su podijeljena u svoje grupe i igraju se, rješavaju zadatke

Bolja integracija

No tu nije kraj. Provodi se i projekt "Obrazovanje za sve", čime se stvaraju preduvjeti za organiziranje cjelodnevnog boravka za svu djecu koja imaju interes za program produženog boravka, a osobito za socijalno ugrožene i djecu čiji su roditelji zaposleni.

– Produženi boravak dugoročno će doprinijeti revitalizaciji područja zadržavanjem mladih obitelji na području Belog Manastira, od čega će profitirati lokalna zajednica koja će na raspolaganju imati obrazovanu mladu populaciju. Cilj je i motivirati djecu, pogotovo romske populacije, kako bi završila obavezno osnovnoškolsko obrazovanje te upisala srednju školu, zatim je cilj održavanje predškole u produženom boravku, pomoć u svladavanju gradiva i rješavanje zadaće svakodnevno uz novozaposlene stručne resurse, te provođenje raznih sportskih i edukativnih sadržaja tijekom trajanja produženog boravka – navode u gradskoj upravi.

Učenicima su u sklopu projekta osigurani i didaktički materija, kao i organizirane izvannastavne aktivnosti te dnevni boravak u školi s toplim obrokom, kako bi djeca nakon izvršenih školskih obveza mogla edukativno i kvalitetno provesti vrijeme do dolaska roditelja.

U park-šumi Šubićevac Prvo igralište za djecu s posebnim potrebama

Kako za učitelje za rad s djecom u produženom boravku ne postoje stručna usmjerenja, nego su učitelji koji uglavnom rade u produženom boravku zapravo učitelji nižih razreda, uočena je potreba dodatnih edukacija. Tako su za djelatnike OŠ “Dr. Franjo Tuđman” koji će raditi s djecom u okviru programa produženog boravka osigurane i stručne edukacije, s ciljem podizanja kvalitete pomoći koju će pružati djeci u boravku.

– Uz ovakve aktivnosti i plan rada postiže se bolja integracija svih učenika nižih razreda OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir – romske i neromske djece, djece slabijeg materijalnog statusa, učenika, roditelja, učitelja, odgajatelja i drugih aktera, koji su na bilo koji način uključeni, a također i smanjenje predrasuda i stereotipa prema Romima. Aktivnosti provedene unutar ovog projekta rezultirat će platformom usluga i aktivnosti za zajedničke programe učenika te zaštitu najosjetljivih skupina društva – djece, što će u konačnici omogućiti jačanje najslabijih karika Grada, socijalno isključenih skupina – Roma, onih slabijeg materijalnog statusa i djece u nepovoljnom položaju – ističu u gradskoj upravi. Projekt "Obrazovanje za sve" vrijedan je 2.182.075 kuna, a financirat će se u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Potpisan ugovor s "Prvim korakom" Već petu godinu jedini u državi plaćaju asistente u vrtićima

Sportski vrtić

Od svibnja se provode i aktivnosti na projektu "Uključivanje djece u sustav zdravog odgoja i obrazovanja s posebnim naglaskom na integraciju djece u nepovoljnom položaju kroz uređenje Doma Branjin Vrh". Taj je projekt vrijedan 1.719.646 kuna, a također je u sklopu Intervencijskog plana. U samom središtu prigradskog naselja Branjin Vrh Grad Beli Manastir je EU sredstvima uredio prostor Društvenog doma s dvoranom, što je doprinijelo kvaliteti života mještana.

Ovaj multifunkcionalan prostor pružio je mogućnost rješavanja velikog problema nedostatnih kapaciteta dječjih vrtića i prostora za terapeutske aktivnosti. U ovoj pedagoškoj godini dječji vrtić imao je najveći broj upisane djece od svog osnivanja, što je najbolji pokazatelj trenutne situacije i potrebe za proširenjem kapaciteta vrtića. Sportski vrtić dio je Dječjeg vrtića “Cvrčak” Beli Manastir u kojem su smještene dvije skupine, s naglaskom na uključivanje u sportske aktivnosti.

Specifični program usmjeren je na sportske sadržaje u sklopu kojeg će se provoditi brojne aktivnosti poput radionica, edukacija, kampova. Prostori vrtića, dvorišta te parka i sportskih terena u blizini društvenog doma u Branjinu Vrhu koristit će se za prilagođeni sportski program predškolskog uzrasta u suradnji sa stručnim suradnikom – pedagogom i stručnim trenerom. Nadalje, organizirat će se sportske radionice namijenjene polaznicima vrtića.

Izložba djece s teškoćama u razvoju projekt 'Rukom pod ruku – faza III' Otvorena izložba radova učenika s teškoćama u razvoju

Osim vrtićke skupine, u okviru renoviranog doma osigurava se prostor za boravak i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu za razvijanje osjetila i osiguravanje psihofizičkog napretka djece, namijenjenu za terapije i senzornu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, a koja u Belom Manastiru i prigradskim naseljima trenutno ne postoji. Planirane su i stručne edukacije za sve novozaposlene osobe te seminari za roditelje i lokalnu zajednicu, kako bi se podigla svijest o izazovima rada s takvom djecom.