Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Potpisan ugovor s "Prvim korakom"

Već petu godinu jedini u državi plaćaju asistente u vrtićima

Foto: Međimurska županija
U proračunu za 2020. godinu osigurano je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće za 38 asistenata koji će raditi s 50 djece s teškoćama

Jedina u Hrvatskoj, Međimurska županija osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta, a ne samo u školama. U proračunu za 2020. godinu osigurano je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće za 38 asistenata koji će raditi s 50 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Jedini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj Novih 350.000 kuna za ranu intervenciju

Ugovor je s potpredsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav MŽ "Prvi korak" Žanetom Božić potpisao župan Matija Posavec. Županija projekt zapošljavanja, edukacije i koordinacije pomagača u vrtićima provodi od listopada 2015. godine, a jedan od uključenih vrtića je i čakovečki “Cvrčak”, u koji je upisano 20 djece s teškoćama u razvoju, od čega ih je sedmero sa specifičnim razvojnim poremećajima, koje prati stručni tim koji čine edukacijski rehabilitator, pedagog, psiholog, logoped i zdravstveni voditelji.

Rekordan broj postavljenih izložbi Kroz Muzej Međimurja u godinu dana prošlo 12.000 posjetitelja, na radionicama čak tisuću djece

– Djeca s teškoćama u razvoju imaju potrebe kao i svako drugo dijete, samo ih ostvaruju na nešto drugačiji način – rekao je Tomislav Hublin u ime roditelja.

– U cijelom spektru projekata, od osiguravanja udžbenika i prijevoza, preko raznoraznih stipendija, ovo je točka na kojoj pružamo pomoć djeci predškolskog uzrasta. To nije obveza regionalne, već lokalne samouprave, no svaka vrsta podrške djeci s teškoćama da im se olakša djetinjstvo, da svladava obrazovni plan i program u predškolskoj dobi, nešto je što ćemo uvijek provoditi – rekao je župan Posavec i dodao da bi bilo dobro kad bi ga provodili i ostali.