Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Rekordan broj postavljenih izložbi

Kroz Muzej Međimurja u godinu dana prošlo 12.000 posjetitelja, na radionicama čak tisuću djece

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Osmišljen je i edukativno-kreativni projekt za edukaciju predškolske i školske djece "Muzeologajnica"

Kroz Muzej Međimurja prošle je godine prošlo 12.000 ljudi. Godinu je obilježio rekordan broj postavljenih izložbi, njih čak 14, i jedno gostovanje u Zagrebu s tematskom izložbom za 100. obljetnicu oslobođenja Međimurja "Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj".

Rekonstrukcija spoja na graničnom prijelazu u Goričanu Kraj radova na A4 i prije početka turističke sezone

Premijere dvaju filmova

U muzeju ju je razgledalo 1700 posjetitelja. Noć muzeja obišlo je 2000 ljudi. U travnju je obilježena 65. godišnjica rada Muzeja s tematskom izložbom "Stjepan Leiner, prvi fotograf i preparator čakovečkog muzeja", a u povodu Dana županije u galeriji Scheier postavili su izložbu "100. obljetnica prijenosa kosti Zrinskog i Frankopana", a potom i izložbu o Elemeru Vajdi. Izlagali su Nenad Opačić, Zoran Šimunović i Ana-Marija Kralj, a za javnost je otvorena i biografska izložba "Slobodan Benković Boć".

Nema straha za budućnost obrtništva Majstorske ispite u Međimurju položilo više od 650 obrtnika

– Ono čime se u muzeju izuzetno ponosimo i čemu težimo jest edukativna djelatnost i prijenos saznanja i ljubavi prema zavičajnoj kulturnoj baštini na mlađe generacije. U 2019. godini održane su 63 radionice na kojima je sudjelovalo oko tisuću djece. Osmišljen je edukativno-kreativni projekt Pedagoškog odjela za edukaciju predškolske i školske djece pod nazivom "Muzeologajnica". U povodu Međunarodnog dana muzeja održana je edukativna manifestacija "Mali školski kustosi" na kojoj je sudjelovalo sedam škola – sumirala je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Muzej je, dodala je, organizirao obilježavanje rođendana slikara Ladislava Kralja Međimurca i međunarodni sajam zdrave hrane "Z domačega vrta" u sklopu manifestacije "Kraljeva jesen". Premijerno su prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja o tradicijskom lončarstvu i medičarskom obrtu.

Malo poznati detalji iz hrvatske povijesti Kako su pučke popijevke odigrale vrlo važnu ulogu u Versaillesu

Opsežni građevinski radovi

U sklopu projekta rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzeju nematerijalne baštine obavljeni su opsežni građevinski radovi, dok su preko projekta "Living castles", također sufinanciranog iz fondova EU, odrađeni završno-obrtnički radovi na drugom katu kako bi se postavili uvjeti za produžetak stalnog postava na temu obitelji Zrinski.