Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska 9 pregleda
Jedi dobro – živi zdravo

Proizvođači mesa, ribe, sireva, ulja, vina, rakije mogu tražiti oznaku kvalitete zadarskog kraja

Agencija za ruralni razvoj
Foto: Zadarska županija
Kriteriji za dobivanje oznake su da su proizvodi iz Zadarske županije, imaju tradicionalnu vrijednost i da ih proizvode registrirani proizvođači

U Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA-i predstavljena je regionalna oznaka “Kvaliteta zadarskog kraja” pod sloganom “Jedi dobro – živi zdravo”. Novi certifikat kvalitete označavat će tradicijske poljoprivredno-prehrambene proizvode s područja Zadarske županije namijenjene promociji i prodaji.

Tomislav Ćorić Radni sastanak Tri dalmatinske županije zbog dotrajalosti mreže gube oko 60 posto vode

– Na razini EU postoje oznake izvornosti i geografskog podrijetla koje su namijenjene proizvodima koje imaju dugu tradiciju poput paške janjetine i paškog sira. S druge strane, za male proizvođače predviđene su regionalne oznake kvalitete. Kroz ovaj projekt, na kojem smo počeli raditi prije dvije godine, objedinit ćemo grupu tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz zadarskog kraja regionalnom oznakom kvalitete čime ćemo dodatno povezati naše proizvođače – najavio je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Ciljevi projekta su zaštita i očuvanje proizvoda, poticanje proizvodnje, podizanje razine kvalitete te promocija i prodaja proizvoda.

Poticaj za promociju

– Glavna svrha uvođenja regionalne oznake jest da ona jamči podrijetlo i višu razinu kvalitete lokalnih proizvoda. U prvoj fazi projekta predviđeno je da će se oznakom obuhvatiti osnovne kategorije proizvoda kao što se meso i mesne prerađevine, riba, sirevi, svježe voće i povrće, ulja, vino, likeri te rakije – dodao je Vlado Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

CGO Biljane Donje Planovi za Biljane Donje U županiji više od 200 divljih odlagališta, svaki stanovnik proizvede oko 1,4 kg otpada dnevno

Oznaka će biti zaštićena kao jamstveni žig u vlasništvu Zadarske županije, koja će zainteresiranim proizvođačima dodjeljivati pravo korištenja oznake nakon što povjerenstvo utvrdi ispunjavaju li tražene uvjete. Glavni kriteriji su da proizvodi potječu s područja Zadarske županije, da imaju tradicionalnu vrijednost i da ih proizvode registrirani proizvođači – OPG-ovi, obrti ili tvrtke.

– Na terenu očekujemo veliki interes proizvođača koji će tako dobiti dodatni poticaj za promociju i potvrdu autentičnosti svojih proizvoda. Smatramo da će to u budućnosti dovesti do dodatne lojalnosti potrošača, a s vremenom i do veće prodajne cijene tih proizvoda – istaknuo je autor projekta prof. dr. sc. Damir Kovačić koji je ujedno i osmislio projekt Seljačke tržnice u Zadru.

Zadar, poplava Snažno nevrijeme Županiji 21 milijun kuna za ublažavanje štete od poplava, najviše novca Ninu