Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Župan Anušić obišao gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Proizvođači više neće bacati svoj urod, imat će hladnjaču

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Rok za završetak radova je 18 mjeseci

Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, strateškog projekta Osječko-baranjske županije vrijednog 101,58 milijuna kuna, u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku obišao je župan Ivan Anušić sa suradnicima te o tijeku radova razgovarao s predstavnicima izvođača radova. To su tvrtke Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek, koje su 10. ožujka uvedene u posao i odmah krenule s radovima, čiji je rok za završetak 18 mjeseci.

Potpisan ugovor za projekt vrijedan 32 milijuna kuna Počinje obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rok je 24 mjeseca

Pripreme za drugi RDC

– Sada se počinje razvijati projekt o kojemu se govorilo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Projekt financiraju Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime mijenjamo i ukupnu sliku ove djelatnosti, prvi put radimo hladnjaču ovakvog kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost i Slavonije i Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako izvođači najavljuju da će radovi biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 mjeseci. – Ovo nije jedini RDC, poslije njega počet ćemo pripremati i druge – poručio je župan.

RASPISAN JAVNI POZIV Županija odobrila tri milijuna kuna za poticanje poduzetništva

Ekološke linije

– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona, raspoređen u 23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2220 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8182,15 metara četvornih – navela je, pak, županijska pročelnica za poljoprivredu Silva Wendling.

Naglasila je kako se nakon prve planira i druga faza RDC-a, a to je gradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

– Prema studiji izvodljivosti poznat je trošak koji će imati proizvođači za korištenje objekta i pripremu njihovih proizvoda za tržište, no Županija će se uključiti u dodatno subvencioniranje tog troška jer nam je važno da svi proizvodi s našeg područja budu u ovakvom objektu. Naime, Županija je osnivač škola, domova za starije i nemoćne, bolnice te vjerujem da će RDC-e postati objekt koji će upravo za naše korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća – najavila je.