Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KNEŽEVI VINOGRADI

Projekt od 50 milijuna kuna za dodatni zamah turizmu

1/2
Foto: Kneževi Vinogradi
Općina Kneževi Vinogradi prijavila je projekt “Unaprjeđenje Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi”

Općina Kneževi Vinogradi nastavlja niz vrijednih projekata kojima nastoji poboljšati život svojih mještana, ali i sve većeg broja gostiju i posjetitelja. Na raspisani poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva turizma - Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, GRUPA 2. Infrastruktura aktivnog turizma”, prijavljen je projekt “Unaprjeđenje Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi”.

Više aktivnosti

U sklopu projekta planirano je više aktivnosti kojima se nastoji pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma, produljenju turističke sezone, razvoju specifičnih oblika turizma te porastu zaposlenosti u turizmu razvojem kapaciteta za aktivni turizam na području Općine Kneževi Vinogradi.

– Ovim projektom želimo rekonstruirati i dograditi Sportsko-rekreacijski centar u Kneževim Vinogradima. Partneri su nam TZ Osječko-baranjske županije, a cilj je projekta sagraditi novu i unaprijediti postojeću sportsko-rekreacijsku infrastrukturu u sklopu SRC-a te tako pridonijeti održivom razvoju aktivnog turizma. Riječ je o sportskoj infrastrukturi kakva ne postoji u Baranji, ali i puno šire, i vjerujemo da bi realizacija takvog kapitalnog projekta bila značajan iskorak ne samo u onom sportsko-turističkom smislu već općenito i za gospodarstvo ovoga kraja – istaknuo je načelnik Vedran Kramarić na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa županom Ivanom Anušićem, a u povodu prestižne turističke nagrade Veliki šampion Suncokret ruralnog turizma.

Projekt se sastoji od tri dijela. Na prostoru iza postojećeg stadiona NK Borca projektirana je samoodrživa teniska dvorana s gledalištem i dva terena s najmodernijom tvrdom podlogom, vrijedna 30-ak milijuna kuna, kakva ne postoji u ovom dijelu Hrvatske, te omogućava bavljenje tenisom, što rekreativnim što profesionalnim tijekom svih 365 dana u godini. Bila bi pogodna i za održavanje profesionalnih teniskih turnira. U planu je i gradnja velikog fitness centra u sklopu te dvorane i nogometnog igrališta s umjetnom travom na pomoćnom igralištu NK Borca. Treći dio projekta gradnja je rekreativno-izletničke zone s raznim sadržajima, poput terena za odbojku na pijesku, adrenalinskog parka, izletišta sa spravama i trim-stazama na približno dva hektara velikom prostoru ispod jezera-ribnjaka, dakle svega što je u funkciji aktivnog turizma, odnosno sporta. Za navedene aktivnosti ishođene su i suglasnosti potrebne za najviše standarde natjecanja, među kojima su i suglasnosti Hrvatskog teniskog sveza i Hrvatskog nogometnog saveza.

Velike šanse

Rezultati natječaja trebali bi se znati početkom ljeta, a načelnik je uvjeren da postoje velike šanse za dobivanje zelenog svjetla jer prema bodovanju projekt ima gotovo maksimalan broj potrebnih bodova. Projekt je u konačnici vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, a natječajem je moguće ostvariti stopostotno financiranje. S obzirom na kompleksnost natječaja i vrijednost projekta, angažirana je i Županijska razvojna agencija OBŽ u sklopu njegove pripreme. Načelnik Vedran Kramarić naglasio je i da bi realizacijom takvog projekta Općina Kneževi Vinogradi, ali i cijela Baranja, odnosno Osječko-baranjska županija dobili sadržaj koji bi cijeli taj kraj izdignuo i omogućio daljnji razvoj vrhunskog sporta i aktivnog turizma u tom dijelu Hrvatske.

KNEŽEVI VINOGRADI U centru Karanca počinje gradnja posjetiteljskog centra KNEŽEVI VINOGRADI Do 4000 eura potpore za kupnju ili gradnju kuće na području općine KNEŽEVI VINOGRADI Najbolja vinska destinacija Hrvatske – dokaz uspješne vinske priče