Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Iza Centra kompetencija je izazovna, ali i vrlo uspješna godina rada

Projekti Centra kompetencija za kvalitetnije i bolje sutra

Foto: Centar kompetencija
Vizija Centra je promicati i poticati bioekonomiju – pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala

Iza nas je izazovna 2021. godina koja je uz one uobičajene probleme bila opterećena i pandemijom  COVID-19. Sa svim tim problemima u svome radu suočio se i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, no navode kako su 2021. godinu zaključili s važnim rezultatima za poduzetnike s područja Vukovarsko-srijemske županije, sukladno Strateškom  poslovnom planu za razdoblje 2020.-2024.

Podsjećaju kako su tijekom prošle godine, uz niz projekata, pokrenuli studij računarstva, dovršili inovacijsku infrastrukturu strateškog projekta Vukovarsko-srijemske županije “Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast” i ugovoreni novi IRI projekti za poduzetnike.

Vrijedni projekti

Nakon potpisanog sporazuma i ugovora između Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i županijskog Centra kompetencija, u akademskoj godini 2021./2022. na dislocirani preddiplomski stručni studij računarstva u Vinkovcima upisana su 33 studenta.

Pokretanju studija prethodila su pisma namjere lokalnih tvrtki koje su iskazale potrebu za budućim inženjerima računarstva. Studij se privremeno provodi u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića.

U akademskoj godini 2021./2022. u Vinkovcima je upisana i druga generacija studenata drvne tehnologije kojeg sukladno sporazumu i ugovoru s Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovcima i županijskim Centrom kompetencija  izvodi Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. U drugoj generaciji je prvi put popunjena cjelokupna kvota od 40 upisnih mjesta što samo govori o interesu koji među studentima vlada za ove studije.

Prema informacijama iz Centra, nakon dovršetka izgradnje i opremanja inovacijske infrastrukture u okviru strateškog projekta Vukovarsko-srijemske županije “Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast”, ishodovana je uporabna dozvola.

U 2022. očekuje se završetak provedbe projekta – finalizacija postupka javne nabave vozila i dovršetak edukacija. Očekuje se kako će realizacijom ovoga projekta drvnoprerađivačka industrija biti podignuta na višu razinu i donijeti  niz novih proizvoda.

Nakon odobrenog projekta istraživanja, razvoja i inovacija (IRI 2) INOPELET – razvoj inovativnih peleta iz šumske i/ili  poljoprivredne biomase, nositelja projekta Bjelin Otok d.o.o. potpisan je i ugovor o sufinanciranju projekta, koji je započeo s provedbom u 2021. godini.

Od ostalih ugovorenih projekata u 2021. godini, koje je Centar kompetencija d.o.o. pripremao i prijavio na natječaje, od iznimne važnosti za razvoj drvnog sektora je i jačanje kapaciteta Drvnog klastera Slavonski hrast za popularizaciju STEM-a (Wood4STEM) i projekt “Pronađi posao u drvnom sektoru”, čiji je nositelj Drvni klaster Slavonski hrast.

Poticanje gospodarstva

Podsjećaju kako je Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj osnovan s ciljem  jačanja inovacijskog potencijala 
gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije. Ističu kako je vizija Centra promicati i poticati bioekonomiju – pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala, a kao misiju navode jačanje inovacijskog potencijala za napredno, konkretno i klimatski neutralno gospodarstvo.