Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
potpisan 134,6 milijuna kuna vrijedan ugovor s izvođačem radova

Projektima aglomeracije riješit će se sustav odvodnje u Pleternici i Požegi

Potpisivanje ugovora u Pleternici
Foto: Požega.hr
Projekt se sa 70 posto sredstava sufinancira iz fondova EU. S po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a preostalih 4 posto gradovi Pleternica i Požega te Općina Jakšić

U Pleternici je potpisan ugovor s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. i Riko d.o.o., o rekonstrukciji i proširenju sustava odvodnje otpadnih voda u sklopu 134,6 milijuna kuna vrijednog projekta razvoja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica. Projekt uključuje rekonstrukciju i dogradnju postojećeg sustava odvodnje u Pleternici, Jakšiću, Dervišagi i Vidovcima. Investitor je tvrtka Tekija d.o.o., a partneri Grad Pleternica, Grad Požega i Općina Jakšić.

aglomeracija projekt od 135 milijuna kn Radovi na aglomeraciji Pleternica

Vezani s infrastrukturom

– U planu je izgradnja kolektora ukupne duljine 44.560 metara, rekonstrukcija tlačnih cjevovoda duljine 911 metara, izgradnja objekata na sustavu odvodnje te rekonstrukcija postojećih objekata. Nakon izvedbe sustava javne odvodnje očekujemo povećanje priključenosti s dosadašnjih 52 posto na 90 posto stanovnika – pojasnio je direktor Tekije Ante Kolić.

Projekt se sa 70 posto sredstava sufinancira iz fondova EU. S po 13 posto sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, a preostalih 4 posto gradovi Pleternica i Požega te Općina Jakšić. Gradnja aglomeracije trebala bi početi 35 dana nakon potpisivanja ugovora, a rok za završetak radova je dvije godine. Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora s obzirom na to da se projekt priprema punih deset godina, a čestitkama i dobrim željama pridružio se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Mimohod i svečana akademija u povodu Dana branitelja Požeško-slavonske županije Oslobađanje vojarne bilo je prekretnica koja nas je još više osnažila za nadolazeće bitke

– Pleternica i Požega povezani su oduvijek i ljudima, a sada, evo, i infrastrukturom. Živimo na malom području, svi smo povezani i ovo je budućnost gdje ćemo se na kvalitetan i sustavan način riješiti otpadnih voda i sačuvati ovo bogomdano područje za nove naraštaje. Ovo je samo još jedan dokaz više kako se u Požeško-slavonskoj županiji radi zajedno, a naša tvrtka Tekija pokazala je da zna ostvariti vrijedne projekte uz podršku Ministarstva koje je prepoznalo njihovu pravu vrijednost – rekao je Puljašić.

Podsjetimo, u svibnju ove godine potpisan je i ugovor o izvođenju radova u sklopu provođenja projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega.

Infrastruktura Od 450, za obnovu ostalo samo 26 kilometara cesta

Dva najveća projekta

Radovi su vrijedni 114,6 milijuna kuna i sufinancirani su sredstvima EU. Aglomeracije Pleternica i Požega dva su najveća projekta vezana uz sustav odvodnje u Požeško-slavonskoj županiji ukupne vrijednosti oko 350 milijuna kuna s PDV-om. Izgradnjom sustava vodovoda, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Požege pridonijet će se poboljšanju kvalitete življenja i zaštiti okoliša. Projekt obuhvaća novogradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.