Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Prometnica u Svinjičkom otvara novi ulaz u Park prirode Lonjsko Polje

cesta u Svinjičkom
1/4
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Autocesta je blizu, a zbog nove ceste turisti će sada puno češće dolaziti na ovu stranu parka prirode Lonjsko polje i u prvo europsko selo roda u Čigoču

Završeni su radovi na izgradnji i modernizaciji prometnice u Svinjičkom koja će puno brže i bolje povezati Donju Posavinu s Moslavinom, ali i s ostatkom županije. Značaj ove ceste prepoznao je župan Ivan Celjak, na čiju je inicijativu Sisačko-moslavačka županija pokrenula aktivnosti vezane uz njezinu izgradnju što je od izuzetne važnosti za sve stanovnike Donje Posavine, vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na tome području, turiste koji posjećuju park prirode Lonjsko polje, ali i ostala mjesta u Donjoj Posavini poznata po bogatoj kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama.

Županov san

Cesta je u nadležnosti Grada Siska, no kako se nikada nije asfaltirala, Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska za ovu cestu kako bi je uredila i putem Županijske uprave za ceste izvršila povijesno ulaganje u ovom dijelu Posavine uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. Završene radove na prometnici dugačkoj gotovo 6 kilometara od naselja Svinjičko do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica obišao je župan Ivan Celjak sa suradnicima i mještanima.

– Ova cesta život znači i to je ostvarenje sna svih ovih mještana, ali i mog osobnog sna. Bilo je nekoliko razloga zbog kojih sam se počeo baviti ovim poslom, jedan od njih je bio dovršetak autoceste od Siska do Zagreb, a drugi je ova cesta koja povezuje Donju Posavinu i Moslavinu. I upravo sam zbog toga jako sretan i drago mi je zbog ovog projekta koji je za mene osobno jedan od najdražih – naglasio je župan Celjak.

Prometnica u Svinjičkom izuzetno je važna za opstanak i razvoj poljoprivrede, ali i turizma.

– Većini ljudi koji žive ovdje poljoprivreda znači egzistenciju i osnovni im je izvor prihoda. Mnogi poljoprivrednici koji žive u Donjoj Posavini imaju svoje njive, zemlju i vinograde na području Moslavine i ovom cestom oni će doći puno brže i kvalitetnije do svojih njiva i oranica. Cesta je važna i za razvoj turizma na području parka prirode Lonjsko polje, jer ovom cestom smo dobili reprezentativan ulaz u park prirode sa sisačke strane – dodaje župan.

Čekali je 30 godina

Stanovnici Donje Posavine, koji su ovu cestu čekali više od 30 godina, nisu krili zadovoljstvo moderniziranom prometnicom. Jedan od njih je Mladen Barić, vlasnik Tradicije Čigoč, za kojega ova cesta ima važnost u turističkom smislu.

– Sada je autocesta jako blizu, a cesta će jako puno značiti turistima koji će sada puno češće dolaziti na ovu stranu Parka prirode Lonjsko polje i u prvo europsko selo roda u Čigoču – rekao je Barić.

Ivica Grgurić iz Svinjičkog ističe kako modernizirana prometnica ima izuzetnu ekonomsku važnost.

– Mi mještani smo u šali ovu cestu već počeli zvati Celjakova cesta. Važnije mi je da se ova cesta uredila nego da sam si doma nešto uredio – kaže Grgurić. A Hrvoje Majcen, koji se niz godina bavi stočarstvom i konjogojstvom, ističe važnost ceste za transport žitarica i prijevoz stoke.

Osim ulaganja u prometnu infrastrukturu, Sisačko-moslavačka županija provodi još nekoliko značajnih projekata iz područja zdravstva, kulture i turizma u Donjoj Posavini. 

SURADNJA sa Splitsko-dalmatinskom županijom u Novsku dovodi djecu iz prijateljske županije Razvojna agencija SIMORA i Poduzetnički inkubator PISMO Jedinstveni ljetni gaming kamp za djecu u Novskoj ZA UREĐENJE ove ceste Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska, pod čijom je cesta nadležnošću Za stanovništvo i lokalne OPG-ovce Postavlja se asfalt na cesti od naselja Svinjičko do državne ceste U DJEČJEM vrtiću bit će mjesta za oko 45 djece, a u zgradi će biti i učionice za glazbenu školu, galerija te uredi za djelatnosti iz područja kulture Ostanak mladih glavni prioritet županijske uprave Obnova zgrade u Rimskoj 19, u kojoj će biti dječji vrtić, koštat će 11,7 milijuna eura