Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Predstavljena brošura Mljet – mistična oaza

Promocijom uređenih pješačkih staza na otoku do dulje turističke sezone

1/6
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Put maslina dug je 20 kilometara, počinje u Babinom Polju, a vodi do Odisejeve špilje kroz stogodišnje maslinike

Mljet je oduvijek svojim prirodnim ljepotama izazivao maštu i znatiželju putnika. Turistička ponuda Mljeta za domaće je goste predstavljena u brošuri „Mljet – mistična oaza“ s opisom otoka, tematskih staza Babinog polja, Austrijskog puta i ostalih prirodnih i kulturnih ljepota najšumovitijeg otoka Jadrana. Možete je preuzeti u elektronskom obliku.

Svečanost u Općoj bolnici Dubrovnik Dovršen Objedinjeni hitni bolnički prijem, sufinancirao ga EU s 20 milijuna kuna

Staza uz stari potok

Brošura je tiskana u sklopu projekta „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ u svrhu promocije uređenih pješačkih staza centralnog dijela Mljeta.

Tako Put maslina, dug 20 kilometara, počinje u Babinom Polju, a vodi do Odisejeve špilje kroz stogodišnje maslinike. Staza „Sakralno blago Babinog polja“ je kratka i kružna, prolazi kroz mjesto Babino Polje, a vodi do crkava i kapelica koje svjedoče kršćanskoj tradiciji otoka od 11. stoljeća. Put suhozida je 500 metara duga staza kroz krajolik kojeg oblikuju polja i suhozidi čineći jedinstvenu kulturnu i prirodnu baštinsku cjelinu. Trasa uključuje i jezgra zaseoka Ocinje i Zabrežje s voltima iz 15. stoljeća.

Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula i gradnja terminala Vela Luka Odobreno 100 milijuna kuna za dva velika lučka projekta u županiji

– Staza „Izvori vode – stari potok“ prati potok s koritom u kamenu koji nerijetko presuši i svjedoči o važnosti vode za poljoprivredne djelatnosti na području Babinog polja od srednjeg vijeka do danas – istaknuo je načelnik Općine Mljet Đivo Market i dodao kako je cilj uređenja tematskih staza i Austrijskog puta predstaviti bogatu baštinu Otoka i osigurati dulji boravak gostiju.

Osim tematskih staza Babinog polja, uređeno je 850 metara Austrijskog puta između naselja Sobra i Babino Polje.

Projekt EU Arheološki radovi podmorja Cavtata prezentirani u Solunu u sklopu projekta Bluemed

„Putevima prošlosti“

Uređuju se i Zavičajna kuća Dubrovačko primorje, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica.

Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. Ukupna vrijednost projekta je 33,872.704 kune, od čega su bespovratna sredstva 27,748.345 kuna. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik vrijedna 3 milijuna kuna Dobroslavić: Ovo je dobar primjer iskorištavanja europskih sredstava!