Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula i gradnja terminala Vela Luka

Odobreno 100 milijuna kuna za dva velika lučka projekta u županiji

1/2
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

– Željeli smo podijeliti s vama i javnosti informaciju da smo dobili odluku o financiranju dvaju projekata lučke infrastrukture u našoj županiji vrijednih 100 milijuna kuna, a riječ je o projektima „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ i „Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula“ – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je okupio novinare u palači Ranjina te im sa svojim suradnicima predstavio projekte odobrene za sufinanciranje.

Ostvaruje se Strategija razvoja Grada Sinja S prihodima od 70 milijuna kuna do velikih projekata 'teških' 550 milijuna

Zahvala na podršci

Podsjetio je i na to da je prije nekoliko dana javnost već bila upoznata s odlukom o financiranju rekonstrukcije obale u Donjem Čelu na Koločepu, vrijednosti 24 milijuna kuna. Napomenuo je i da su svi projekti lučke infrastrukture prijavljeni za financiranje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ukupno vrijedni više od 500 milijuna kuna.

– Uvjeren sam da će ovi projekti pridonijeti boljoj povezanosti naših otoka i zahvaljujem Vladi RH i resornom ministarstvu što su ih prepoznali, podržali i osigurali financijska sredstva. Također, zahvaljujem našem saborskom zastupniku Branku Bačiću, koji je puno pomogao u prepoznavanju naših interesa, posebno otočnog dijela županije, a čestitam i lučkim upravama koje su pripremale projekte – rekao je župan Dobroslavić, zaključivši da je ovo još jedan dokaz da su sredstva iz fondova EU odličan, a često i jedini način financiranja ovako velikih projekata, koji su nužni za razvoj i kvalitetu života naših sugrađana, a bez tih sredstava realizirali bi se znatno sporije.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija posluje bolje od planiranog Kupuju se radne bilježnice učenicima, a OB-u Dubrovnik dijagnostički uređaji

O važnosti projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ govorio je i ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela, koji je ovom prilikom zahvalio na dodjeli sredstava Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Vladi RH, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na pruženoj pomoći tijekom izrade projektne dokumentacije koja je bila potrebna za prijavu. Najavio je i potpisivanje ugovora već ovoga tjedna, nakon čega bi se krenulo u proces javne nabave. Planirano je da radovi započnu već ove jeseni.

Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković govorio je o važnosti projekta rekonstrukcije lukobrana Puntin u luci Korčula i također je zahvalio na dodijeljenim sredstvima, a Županiji na pomoći. Leleković se i osvrnuo na upravo završen projekt gradnje operativne obale u Dominču, koji je dovršen prije roka, a u ponedjeljak 29. srpnja bit će pušten u promet. Izrazio je uvjerenje da će i svi budući projekti biti uspješno provedeni.

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

Osam velikih projekata

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo predstavio je osam velikih lučkih infrastrukturnih projekata, koje Dubrovačko-neretvanska županija priprema putem županijskih lučkih uprava, a ukupne su vrijednosti oko vrtoglavih 500 milijuna kuna.

Naveo je da je, osim prezentiranih projekata luke Puntin i pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, riječ o šest značajnih projekata. Riječ je o rekonstrukciji luke Donje Čelo na Koločepu vrijednosti 24 milijuna kuna, dogradnji luke Trpanj vrijednosti 14,5 milijuna kuna, izgradnji nove luke Perna čija se vrijednost procjenjuje na 75 milijuna kuna, gradnji nove luke Korčula u Polačištu vrijednosti 147 milijuna kuna, dogradnji luke Prigradica vrijednosti 70 milijuna kuna i dogradnji luke Ubli vrijednosti 42,5 milijuna kuna.

Sudjelovao i TZ Dubrovačko-neretvanske županije Prvi put hrvatska turistička ponuda predstavljena u Australiji