Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Svečanost u Općoj bolnici Dubrovnik

Dovršen Objedinjeni hitni bolnički prijem, sufinancirao ga EU s 20 milijuna kuna

1/14
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dubrovačko-neretvanska županija sufinancirala je projekt s četiri milijuna kuna, pa je sada hitni prijam u Općoj bolnici Dubrovnik na europskoj razini

Obilaskom novouređenih prostora Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Dubrovnik ministar zdravstva Milan Kujundžić, župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj bolnice Marijo Bekić i drugi, obilježili su završetak projekta „Objedinjeni hitni bolnički prijem“.

Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula i gradnja terminala Vela Luka Odobreno 100 milijuna kuna za dva velika lučka projekta u županiji

Projekt je s 20 milijuna kuna sufinanciran sredstvima fondova EU, dok je ostatak sufinancirala Dubrovačko-neretvanska županija, a trajao je tri godine.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Dunei i svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Slijedi Dnevna bolnica

– Ovo je najbolja potvrda i pokazatelj kolike mogućnosti otvara korištenje fondova EU. Mislim da smo mi u županiji dokazali da ih znamo koristiti, a ovim projektom i vi u Općoj bolnici dokazujete isto – zadovoljan je Dobroslavić.

Dodao je kako je Dubrovačko-neretvanska županija u financiranju ovog projekta sudjelovala s nešto manje od četiri milijuna kuna, čime su većim dijelom opremljene dvije manje operacijske dvorane.

Dubrovačko-neretvanska županija posluje bolje od planiranog Kupuju se radne bilježnice učenicima, a OB-u Dubrovnik dijagnostički uređaji

– Dubrovačko-neretvanska županija i dalje će podupirati napore OB-a Dubrovnik za poboljšanje zdravstvene skrbi i sudjelovati u njegovim projektima. Sada nam slijedi projekt Dnevne bolnice, a zajednički radimo na unapređenju zdravstva i u drugim segmentima pa tako već četvrtu godinu zaredom tijekom ljeta imamo hitnu helikoptersku službu, imamo dva nova dežurstva, sporazum s OB-om u Mostaru… Idemo u pravom smjeru, a ovaj projekt još je jedan korak k ostvarenju kvalitetnije zdravstvene zaštite – istaknuo je župan Dobroslavić.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako ovaj projekt označava velik iskorak u medicinskom, ali i organizacijskom smislu, posebice zbog integracije sa županijskom hitnom službom, što će omogućiti kvalitetnije pružanje usluga.  

U Ranjini dodijeljena priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma ‘Zlatna naranča’ Konobi Maha u kojoj su uživali Bill Gates, Tom Cruise, Demi Moore

– Mnogi mogu pričati, a rijetki znaju i mogu napraviti, a vi ste pokazali da to znate. Kako ste napravili ovaj projekt, uvjeren sam da ćete napraviti i projekt koji slijedi, puno veći projekt Dnevne bolnice i u Dubrovniku i u Metkoviću, koji je pred samim odobrenjem. S vjerom da će moj i vaš Dubrovnik pružati još bolju zdravstvenu uslugu svim stanovnicima županije, ali i svim turistima, ja vam upućujem srdačne čestitke – rekao je Kujundžić.

– Projekt je usmjeren na povećanje dostupnosti, učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvene usluge, čime se postiže pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenta. Završetkom ovog projekta uvjeti rada mnogo su poboljšani, a vrijeme reakcije u akutnim stanjima smanjeno je 20 posto. Osim poboljšanja zdravstvene zaštite, na taj se način postiže i racionalizacija troškova OB-a Dubrovnik – kazao je ravnatelj Bekić.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Dodao je kako je ovo prvi veliki projekt Opće bolnice financiran sredstvima fondova EU, u čemu je pomogla i Županija te RR Dunea. Posebno je zahvalio županu Nikoli Dobroslaviću zbog potpore i razumijevanja ove problematike.

– Ovo je korisno za pacijente, a za liječnike ovo je prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Imat ćemo na jednom mjestu ujedinjene sve struke, a sve radi sve veće učinkovitosti i unapređivanja postojećih kapaciteta za pravovremeno zbrinjavanje svih stanovnika naše županije, ali i naših turista – rekao je Bekić.

Sudjelovao i TZ Dubrovačko-neretvanske županije Prvi put hrvatska turistička ponuda predstavljena u Australiji

Ravnateljica Hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević izrazila je zadovoljstvo završetkom ovog iznimno važnog projekta.

– Nismo uvijek nailazili na otvorena vrata, a jedini čovjek koji je spremno pružio ruku u ovoj županiji vaš je župan i ja mu i ovom prilikom zahvaljujem na tom. Hitni prijam je jako važan jer je to mjesto na kojem ćemo svi dati sve od sebe da zbrinemo pacijenta čiji je život ugrožen. No, oprema nije sve. Moramo presložiti cijelu djelatnost i promijeniti pristup, jer ovo će biti hitni prijam koji će sadržavati i timove izvanbolničke hitne medicinske službe, a to je ona funkcionalna integracija o kojoj često govorimo. Hitni prijam ogledalo bolnice i izuzetno je važno, jer pokazuje kakvi se uvjeti u ustanovi nude, a ovaj je hitni prijam doista reprezentativan – istaknula je Grba Bujević.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Bolji uvjeti i za osoblje

U ime ministra regionalnog razvoja i fondova EU bila je državna tajnica Nikolina Klaić.

– Ovaj projekt ima dvostruku ulogu: jedna je povećanje sigurnosti i skrbi za pacijente, a druga je poboljšanje uvjeta rada za liječnike, medicinske sestre, djelatnike. Sada imamo hitni prijam na europskoj razini i doista mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji možemo biti zadovoljni kako trošimo europska sredstva, krenuvši od Pelješkog mosta, pa projekta Zračne luke, projekata koje je pokrenuo Grad Dubrovnik – izjavila je Klaić.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik vrijedna 3 milijuna kuna Dobroslavić: Ovo je dobar primjer iskorištavanja europskih sredstava!