Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Izglasan županijski proračun

Proračun rekordnih 500 milijuna kuna, cijela županija postaje veliko gradilište

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Pokazatelj je to rasta investicija i novih projekata EU, ističe župan

Nikad proračun Virovitičko-podravske županije nije bio kao za 2019. godinu. Gotovo 500 milijuna kuna, točnije, 499,600.000 kuna, izglasali su vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. To je 33 milijuna kuna više nego 2018.

Pokazatelj je to i rasta investicija i novih europskih projekata, po čemu je Virovitičko-podravska županija, gledajući povučena sredstva po glavi stanovnika, lider u Hrvatskoj.

– Od Kladara do Stare Jošave, od istoka do zapada naše županije su gradilišta i investicije. Ono što smo ove godine započeli, iduće ćemo završavati, a ono što započnemo u 2019. uglavnom ćemo otvarati 2020. godine – zadovoljan je virovitičko-podravski župan Igor Andrović (na slici).

Foto: Kristijan Toplak

Bolja zdravstvena skrb

A što će se to graditi, u što će se ulagati iduće godine u županiji koja je treća u Hrvatskoj po porastu broja zaposlenih? Više od 20 milijuna kuna iznosit će energetska obnova škola u Pitomači, Gornjem Bazju, Suhopolju, sportske dvorane Tehničke škole, paviljona Doma zdravlja u Slatini, zgrade Opće medicine u Virovitici, kao i zgrade Doma zdravlja u Bušetini.

Završit će gradnja nove škole u Bakiću, a nastavlja se projekt za pomoćnike u nastavi te školska shema kojom djeca dobivaju besplatne obroke voća, povrća i mlijeka. Gotovo pola milijuna kuna izdvojit će se za stipendiranje učenika i studenata, a nastavlja se i s projektom Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Snježna idila u Jankovcu Snježna idila Ako postoji “zimski raj u Slavoniji”, onda je to Jankovac

– Iduće godine završavamo i s projektom "Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica". Od ukupno 50 milijuna bespovratnih sredstava, 2019. uložit ćemo 15,000.000 kuna i našim stanovnicima omogućiti još bolju zdravstvenu brigu i skrb, a početkom godine u pogon će i magnetska rezonanca u našoj bolnici – naglašava Andrović.

Sufinancirat će se i kamate na stambene kredite liječnika, a prvi put će se isplaćivati naknada od 1000 kuna roditeljima za četvrto i svako sljedeće dijete. Istodobno će Županija izdvojiti sredstva za izradu dokumentacije za novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu VPŽ-a.

Velike kapitalne projekte predvodi gradnja Centra za kulturu zdravlja u Cabuni, vrijednog 51 milijun kuna, od čega će se oko 22 milijuna utrošiti 2019., a ostatak u iduće dvije godine. Nastavljaju se i dva velika projekta navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Očekuje se početak projekta navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, navodnjavanje Lukač, a planira se i početak za sustav navodnjavanja Čađavica.

gradonačelnik Ivan Čehok Varaždin izglasao dosad najveći proračun Ulagat će se u ceste, škole, dječja igrališta...

– Poljoprivreda nam je iznimno važna grana, pa ćemo tako iduće godine subvencionirati razvojne programe s 500.000 kuna. Uvest ćemo i subvencioniranje kamate za proljetnu sjetvu, odnosno subvencionirat ćemo 2 posto kamatu na kratkoročne kredite koji će poljoprivrednici moći podići – nastavlja župan.

Završit će se Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kojem će se postaviti 5D kino, a započet će uređenje parka u središtu općine. Uredit će se i prostor oko Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru, a započet će i radovi na Centru za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Velika su ulaganja i u poduzetništvo.

Novi inkubatori

– Od ljeta će prvi stanovnici ući u nove poduzetničke inkubatore u Orahovici, Pitomači i Slatini, kojima će Županija omogućiti besplatan smještaj, za što je izdvojeno 500.000 kuna.

Prihvaćen proračun Grada Dugog Sela za 2019. od 116,8 milijuna kuna Za obilaznicu Puhovec 14 milijuna kuna

Kreće gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, za što je ukupan iznos od 36,000.000 kuna osiguralo Ministarstvo poljoprivrede projektom Slavonija, Baranja i Srijem. S gotovo milijun kuna subvencionirat ćemo razvoj gospodarstva, odnosno kamate na kredite gospodarstvenicima – navodi.

Župan očekuje da će se 2019. pribaviti i dokumentacija za gradnju prijeko potrebne brze ceste prema Zagrebu.