Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Ulaganjem u komunalnu infrastrukturu raste kvaliteta života na otocima na Malom Lošinju

Prva dionica vrijednog projekta aglomeracije je od Osora do Nerezina

1/2
Foto: Grad Mali Lošinj
Otok Ilovik pitku vodu dobio je 2013. godine. Grad Mali Lošinj je u 2019. godini na Iloviku uložio više od 1,8 milijuna kuna

Posljednjih nekoliko mjeseci izvode se radovi na rekonstrukciji magistralnog cjevovoda na dionici od Privlake do Zagazinjina vrijedni više od šest milijuna kuna, a uz njega izvodi se i šetnica u širini od dva metra na dionici od Kadina do Zagazinjina te priprema za javnu rasvjetu na istoj dionici.

Projekt vrijedan oko 5,8 milijuna kuna Dogradnjom lukobrana u Luci Rovenska do novih vezova

Radovi tijekom 2020.

Na Lošinju uskoro započinje i dugoočekivani projekt aglomeracija za koji je osigurano čak 92 posto nepovratnih sredstava od cjelokupne investicije koja iznosi 486 milijuna kuna. Projekt se sastoji od izgradnje, sanacije te rekonstrukcije sustava javne odvodnje; rekonstrukcije te dogradnje sustava javne vodoopskrbe; izgradnje nove vodospreme; kao i rekonstrukcije i nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Radovi bi trebali početi tijekom 2020. godine.

Prva od dionica je Osor – Nerezine gdje će se, uz komunalnu infrastrukturu, rekonstruirati i posljednja nedovršena dionica državne ceste D100 na području Lošinja. Uz projekt aglomeracije, Grad Mali Lošinj planira paralelno izvesti oborinsku odvodnju te na svim dijelovima uz trasu sagraditi biciklističke staze ili šetnice.

– Prijašnjih godina dosta smo ulagali u Mali Lošinj, no sada smo okrenuti našim malim mjestima i otocima. Još 2017. na otocima Susku i Unijama sagrađeni su desalinizatori kojima stanovnici i gosti tih otoka dobivaju vlastitu pitku vodu koja nastaje procesom obrade morske vode, desalinizacijom. Otok Ilovik pitku vodu dobio je 2013. godine. Na Susku je popločeno Donje selo, a izgrađen je i novi pristan te mnogo sitnih komunalnih projekata – objašnjava gradonačelnica Ana Kučić.

Grad Mali Lošinj nastavlja s brigom za mališane i daje novac za svako rođeno dijete u obitelji Za treće dijete 11.000 kn, za svako iduće iznos se uvećava za 5000 kuna

Krajem 2019. dovršeni su radovi na području od Punta križe do kampa Baldarin, gdje je postavljen novi cjevovod u sklopu izgradnje vodoopskrbne mreže kojim se mještanima omogućila sigurnija opskrba pitkom vodom. I na Unijama je započela dugoočekivana prva faza izgradnje sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda s crpnom stanicom i vodoopskrbne mreže na Unijama vrijedna 7,5 milijuna kuna, za koju su Hrvatske vode osigurale 500.000 kuna. Ovim projektom izgradit će se vodovod dug 850 metara kojim će se mještanima omogućiti sigurnija opskrba pitkom vodom, gravitacijska kanalizacija u dužini od 850 metara i tlačna u dužini od 530 metara. Isto tako, izgradit će se mehanički predtretman s crpnom stanicom i podmorski ispust dužine 520 metara. Nakon dovršenja višegodišnjeg projekta izgradnje vodoopskrbe i odvodnje otoka Ilovika, vrijednog 14.5 milijuna kuna, te uz najavljene velike investicije u luku i cestu Mrtvaška koje će se realizirati u nadolazećem razdoblju, Grad Mali Lošinj u 2019. godini na Iloviku je uložio više od 1,8 milijuna kuna. Lani je na Iloviku sa 630.000 kuna obnovljen krov na osnovnoj školi, od čega je 100.000 kuna osigurala Primorsko-goranska županija. Za potrebe smještaja učiteljice uređen je stan na prvom katu škole u što je uloženo više od 130.000 kuna. Grad je financirao radove na priključenju škole na vodu i odvodnju te grijanje, vrijedne 120.000 kuna.

Širokopojasna infrastruktura

– Najponosniji smo upravo na ulaganje u obrazovanje jer danas škola na Iloviku ima osam učenika, a od iduće školske godine bit će ih 10 – dodaje gradonačelnica Kučić.

Lani je dovršen projekt sanacije i rekonstrukcije mola na otočiću Sv. Petar vrijedan 300 tisuća kuna za koji je osigurano i sufinanciranje Ministarstva mora. Važan je i projekt energetske tranzicije u kojemu su Mali Lošinj s Cresom. To je pilot-projekt Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji za čistu energiju EU otoka. Upravo u tom projektu pokrenute su osnove za stvaranje preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama koja se razvija u sklopu projekta Samoodrživog otoka Unije, dok se za fotonaponsku elektranu u Ustrinama, kojom će se osigurati stabilnost opskrbe energije na otoku, već sklapa ugovor i izrađuje idejni projekt.

Grad Mali Lošinj raznim akcijama podiže svijest sugrađana o zaštiti prirode i pitke vode Grad Mali Lošinj raznim akcijama podiže svijest sugrađana o zaštiti prirode i pitke vode Postavljaju se punionice za automobile i bicikle, grade se fotonaponske elektrane

– Radimo na razvoju širokopojasne infrastrukture, pametnom upravljanju vodoopskrbom i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, sufinanciramo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanima, potičemo ih da ugrađuju solare na vlastite obiteljske kuće, sufinanciramo kamate za energetsku obnovu višestambenih zgrada – dodaje gradonačelnica.

U svim mjestima i na manjim otocima koji pripadaju Lošinju postavljeno je 16 pametnih klupa te elektropunionica za automobile u Ulici Priko. U planu je postavljenje punionica za automobile na području Nerezina i Velog Lošinja te elektropunionica za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju. Energetska tranzicija otoka pridonijet će dodatnoj promociji cijele destinacije podizanjem ekološke svijesti lokalnog stanovništva.