Izbornik
Naslovnica Gradovi Mali Lošinj
Grad Mali Lošinj nastavlja s brigom za mališane i daje novac za svako rođeno dijete u obitelji

Za treće dijete 11.000 kn, za svako iduće iznos se uvećava za 5000 kuna

Foto: Grad Mali Lošinj
Mali Lošinj je od 2008. godine Grad – prijatelj djece, stoga prioritet dajemo ulaganjima u odgoj i obrazovanje naših najmanjih, objašnjava gradonačelnica Ana Kučić

I u 2020. Grad Mali Lošinj nastavlja s provođenjem demografskih mjera kojima se obiteljima s novorođenom djecom osiguravaju visoke naknade. Roditeljima prvorođenog djeteta u obitelji s prebivalištem na području Grada Malog Lošinja dodjeljuje se 2750 kuna. Roditeljima drugorođenog djeteta 5500 kuna, dok se roditeljima trećerođenog djeteta dodjeljuje 11.000 kuna. Iznos za svako sljedeće rođeno dijete u obitelji uvećava se za 5000 kuna.

Na Malom Lošinju u tijeku rekonstrukcija magistralnog cjevovoda vrijedna više od 6 milijuna kn Mijenja se 1277 metara cjevovoda sagrađenog još 1978. godine

Roditeljima djeteta koje se rodi u obitelji u socijalnoj potrebi na iznos koji mu pripada po prethodnim točkama dodat će se dodatnih 2000 kuna. Roditeljima novorođene djece koji su najmanje godinu dana prije rođenja djeteta imali prebivalište u malim mjestima s područja Grada, na iznos koji im pripada dodalo bi se još 5000 kuna.

Pri utvrđivanju broja djece članova obitelji u obzir se uzimaju djeca koja imaju do 18 godina i koja žive u zajedničkom domaćinstvu s roditeljem tražiteljem pomoći. Kada se govori o ulaganjima u odgoj i obrazovanje, treba istaknuti da se o 276 djece, koliko vrtić pohađa u ovom trenutku, uz 60-ak djelatnika, pomoćnog osoblja i odgojitelja, brine šest stručnih suradnika: dvije psihologinje, dvije radne terapeutkinje, logopedinja i pedagoginja.

Suradnja Malog Lošinja i države Grad se interesira za zgradu na Škveriću

– To je zaista svojevrsni nadstandard kojim se možemo pohvaliti. Sva djeca koja udovoljavaju uvjetima upisana su u naše vrtiće, a osim vrtića na hrvatskom jeziku, od 2011. imamo i podružnicu na talijanskom jeziku. Za programe Osnovne i Srednje škole, iako nismo osnivači, na godišnjoj razini izdvajamo 560 tisuća kuna, koji se ponajprije odnose na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti te na cjelodnevni boravak u prva četiri razreda osnovne škole. U protekle dvije godine obnovili smo tri velika dječja igrališta, jedno na Zagazinjinama, jedno u Velom Lošinju i ovo koje sada vidimo – u Dječjem vrtiću Cvrčak, a u planu su obnove dječjih i sportskih igrališta u Velom Lošinju uz zgrade osnovne škole i vrtića. Mali Lošinj je od 2008. Grad – prijatelj djece, stoga prioritet dajemo ulaganjima u odgoj i obrazovanje naših najmanjih – objašnjava gradonačelnica Ana Kučić.