Izbornik
Naslovnica Gradovi Mali Lošinj
žele doprinijeti porastu poljoprivredne proizvodnje

Zakup poljoprivrednog zemljišta za lipu po metru četvornom

Foto: MALI LOŠINJ
Svi zakupci dužni su zemljišta privesti poljoprivrednoj namjeni isključivo u skladu s važećim zakonskim propisima, kaže gradonačelnica

S ciljem valorizacije poljoprivrednog zemljišta kao i stavljanja u funkciju još većeg broja neiskorištenih poljoprivrednih zemljišta koja su u vlasništvu Grada, nakon provedenog savjetovanja s javnošću, gradonačelnica Ana Kučić donijela je Odluku o utvrđivanju visine zakupnine za nekretnine u vlasništvu Grada Malog Lošinja.

NOVI PAKET MJERA Potpore ugostiteljima i fitness centrima

Ovom odlukom, uz definiranje cijena građevinskog zemljišta koje se kreće ovisno o zoni i namjeni, definirana je i visina zakupa poljoprivrednog zemljišta i ona po novoj odluci iznosi samo 0,01 kn po metru kvadratnom.

Izgradnja vodovoda

– Uz postojeće poticaje za poljoprivrednu proizvodnju te dosadašnja ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu, željeli smo i ovime pridonijeti stvaranju preduvjeta za proizvodnju i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Vjerujem kako će uz ove atraktivne cijene najma porasti potražnja za zakupom poljoprivrednog zemljišta kao i poljoprivredna proizvodnja. Želja nam je trenutačno zapuštene terene koji nisu prohodni te samim time pogoduju pogoršavanju problema s alohtonom divljači privesti njihovoj prvotnoj namjeni. Ovo nastojanje Grada nije poziv ilegalnim graditeljima da uzmu u zakup gradsko poljoprivredno zemljište kao što smo svjedoci da su neki do sada radili, već upravo suprotno. Svi zakupci dužni su zemljišta privesti poljoprivrednoj namjeni isključivo u skladu s važećim zakonskim propisima. Prioritet koji imamo donošenjem ove odluke je poljoprivredna proizvodnja – kazala je gradonačelnica Ana Kučić. Inače, kroz proteklih nekoliko godina Grad je za više od 100 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uložio više od milijun kuna u poljoprivrednu infrastrukturu na dijelu Ćunskog, u Punti križa i u Velom Lošinju. Time je otvorena mogućnost privođenja većeg broja novih parcela poljoprivrednoj proizvodnji, a postojećima se olakšalo svakodnevno funkcioniranje.

– Dostupnost vodoopskrbe i uspostava infrastrukture važni su preduvjeti za sprečavanje požara pa smo na ovaj način sigurniji da će ovaj projekt doprinijeti boljoj zaštiti ljudi i njihove imovine – pojašnjava gradonačelnica Ana Kučić.

Inače, za one smještene na prostoru Ćunskog, Grad Mali Lošinj je uložio u gradnju vodovoda u dužini od 2180 metara. Uz gradnju cjevovoda, postavljeno je i desetak hidranata. Mještanima na prostoru Punte Križa, točnije na starom putu koji vodi do kampa, ostvarena je dugogodišnja želja te se pristupilo gradnji vodovoda na navedenom dijelu u dužini od 650 metara. Isto tako, obnovljen je dio maslinarskog, odnosno poljskog puta u Velom Lošinju, na potezu od crkve Svete Nikole prema uvali Kriška, koji najčešće koriste maslinari, ali i svi ostali poljoprivrednici s Velog Lošinja, dok u ljetnim mjesecima tim putem prolaze mnogobrojni šetači, biciklisti i izletnici.

Stanovi, poslovni i javni korisnici na 12.039 adresa Ultrabrzi internet za 91 posto građana

No ne staje sve na infrastrukturi, uz navedena ulaganja već dulji niz godina Grad dodjeljuje poticaje gospodarstvenicima i poljoprivrednicima.

Potpore za poljoprivrednike

Na posljednji dan 2020. godine potpisani su ugovori za potpore za 89 poduzetnika i poljoprivrednika s područja Grada Malog Lošinja u visini od 445 tisuća kuna, a s iznosima iz prethodnih godina isplaćeno je ukupno gotovo 5 milijuna kuna potpora.

S ciljem očuvanja radnih mjesta i olakšanja poslovanja poduzetnicima, te poticanja poljoprivredne proizvodnje i ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu, Grad Mali Lošinj osigurao je financijska sredstva kako bi i time, u vrijeme pandemije koronavirusa, pomogao gospodarstvo.

U skladu s Programom mjera poticanja poduzetništva na području Grada Malog Lošinja za razdoblje 2018. – 2020. godine, potpore su dodijeljene u 8 različitih konkretnih mjera, a to su: potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, potpore za zapošljavanje, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore jačanju poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti na tržištu, potpore za jačanje promotivnih aktivnosti, potpore za nabavu strojeva i opreme, potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja te potpore poljoprivredi.

Svake godine najveće zanimanje iskazuje se za mjeru u kojoj Grad sufinancira nabavku strojeva i opreme, dok kod poljoprivrednika najviše interesa ima za ovčarstvo i maslinarstvo.

TRG IVANA PAVLA II. Proslava dana “kada se ftičeki ženiju”

Grad je također organizirao edukaciju poljoprivrednika za održivu uporabu pesticida koju je u potpunosti financirao iznosom malo većim od 20 tisuća kuna. Inače, u istraživanju Najbolji grad u 2020. koje je proveo portal gradonačelnik.hr, Mali Lošinj je bio finalist za dobivanje nagrade u kategoriji gospodarstva, a u samom vrhu našao se jer nema prirez, već nekoliko godina zaredom nije zadužen, a nalazi se u prvih pet gradova po izvornim prihodima po stanovniku te u top 15 u kategoriji ‘nezaposlenost per capita’. Isto tako, u obrazloženju za ovo priznanje istaknuta je brza reakcija Grada na pandemiju koronavirusa te razna oslobođenja od plaćanja za gospodarstvenike koji su bili pogođeni pandemijom.