Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Najveći pojedinačni projekt koji se gradi europskim novcem

Prvi javni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji iduće godine u funkcij

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Sustav za navodnjavanje Orubica, kapitalni projekt za razvoj poljoprivrede i visoko dohodovnih kultura iz Mjere 4, zajedno provode Brodsko-posavska županija i Hrvatske vode, a poslovi vezani za gradnju ovog sustava realizirani su u obujmu od 93 posto

Prvi javni sustav navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji trebao bi biti u pogonu već iduće godine. Riječ je o sustavu za navodnjavanje Orubica, kapitalnom projektu za razvoj poljoprivrede i visoko dohodovnih kultura iz Mjere 4, koji zajedno provode Brodsko-posavska županija i Hrvatske vode.

Poticanje poljoprivrede iz gradskog i europskog proračuna Na području Novske kroz mjere ruralnog razvoja uloženo više od 20 milijuna kuna

Imovinsko-pravni odnosi

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Županiji je za prihvatljive troškove, ulaganje u gradnju cjelovitog sustava javnog navodnjavanja Orubica odobrila najviši iznos potpore od 45,3 milijuna kuna. To je ujedno i najveći pojedinačni projekt u Brodsko-posavskoj županiji koji se gradi sredstvima EU fondova. Projektom se na području općine Davor vodom iz rijeke Save planira navodnjavati 326 hektara poljoprivrednih površina. Prema riječima privremenog pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željka Burazovića, poslovi vezani za gradnju ovog sustava realizirani su u obujmu od 93 posto.

– U sljedeća četiri mjeseca treba završiti gradnju dodatnih 3,2 kilometra novog južnog kraka cjevovoda, no prije toga moramo riješiti imovinsko-pravne odnose s još četiri fizičke osobe. Nakon toga ide potvrda glavnog projekta, izdavanje drugih izmjena i dopuna rješenja o građenju te sama gradnja. Želimo da navodnjavanje bude doista racionalno, odnosno da izdašnost vode na svakom pedlju od tih 326 kilometara koji će se navodnjavati bude optimalna – ističe Burazović. U razdoblju od 23. srpnja do 23. rujna trebao bi biti obavljen tehnički pregled, nakon čega slijedi primopredaja sustava te ishođenje uporabne dozvole. Drugim riječima, za očekivati je da će 2022. godina biti pokusna godina korištenja prvog javnog sustava navodnjavanja na području Brodsko-posavske županije u potpunosti sagrađenog novcem Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Korist od ovog projekta za stanovnike općine Davor bit će višestruka, a najvažnije je što se navodnjavanjem iz Save osigurava kontinuitet proizvodnje u znatno većoj mjeri nego dosad.

ZAJEDNIČKIM RADOM DO JEDINSTVENOG SUSTAVA Sustav prikuplja agrometeorološke podatke

Sava neće presušiti

– Suho ratarenje ili povrtlarenje u kojem su poljoprivrednici koristili vodu iz podzemlja ne može se uspoređivati s javnim sustavom. Ovaj sustav ponajprije je jeftiniji, a kao drugo, količina vode koja se eksploatira iz izvora rijeke Save nikada neće doći u pitanje, što je posebno važno u kriznim ljetnim mjesecima kada je i potreba za navodnjavanjem najveća. I treće, otvara nam se mogućnost da kontrolirane uvjete iz sustava navodnjavanja iskoristimo za projekt povrtlarske zone u Orubici – zaključio je Burazović.