Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
ZAJEDNIČKIM RADOM DO JEDINSTVENOG SUSTAVA

Sustav prikuplja agrometeorološke podatke

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Sustav su izradili Vukovarsko-srijemska županija i Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci

U suradnji s Poljoprivrednim poduzetničkim inkubatorom Drenovci Vukovarsko-srijemska županija izradila je sustav prikupljanja, obrade i upravljanja agrometeorološkim podacima koji se temelji na suvremenim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Studentska stručna praksa u realnom sektoru U vinkovačkoj Spačvi studenti iz cijele Hrvatske uče o drvnoprerađivačkoj industriji

– Sustav ima za cilj prikupljanje agrometeoroloških podataka, njihovu obradu i pravodobno prosljeđivanje poljoprivrednim proizvođačima. Omogućuje tako pravodobno donošenje sigurnih odluka za agrotehničke mjere, povećava sigurnost proizvodnje i njezinu ekonomsku održivost, smanjuje utjecaj na okoliš – rekao je direktor Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić. Dodao je da je projekt imao naglasak na visoko dohodovnu biljnu proizvodnju (vinogradarstvo, voćarstvo i povrćarstvo), u kojoj su i ulaganja u proizvodnju visoka, te je postavljeno 5 agrometeoroloških stanica na 5 različitih kultura. Izrađen je i sustav koji omogućuje razmjenu informacija o agrometeorološkim mjerenjima između struke i poljoprivrednih proizvođača u realnom vremenu. Sustav je jedinstven, na svijetu ne postoji nešto slično što bi omogućilo da vidite podatke različitih stanica i stanica proizvođača na različitim položajima.

Novac se može iskoristiti za izgradnju Poduzetničkim zonama i inkubatorima 3,5 milijuna kuna županijske potpore

– Svakako bismo trebali ići i korak dalje, Županija, HAPIH i fakultet već danas trebaju zajedno početi razmišljati o daljnjim postupanjima. Županija vrlo ambiciozno ulazi u mnoge projekte, a rizici proizvodnje moraju se svesti na minimum – rekao je županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.