Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Studentska stručna praksa u realnom sektoru

U vinkovačkoj Spačvi studenti iz cijele Hrvatske uče o drvnoprerađivačkoj industriji

Foto: novosti.hr
Projekt “Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta” vrijedan je nešto manje od četiri milijuna kuna, odvija se u svim dijelovima Hrvatske, a tijekom projekta 404 studenta proći će jedan od oblika prakse

U sklopu projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“ 13 studenata Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz cijele Hrvatske provelo je 10 dana u vinkovačkoj Spačvi na stručnoj praksi.

OPĆINE I GRADOVI PRIHVATILI PRIJEDLOG ZA HUMANITARNU GESTU Zajedno će financirati režije za stan u Zagrebu

Dodatne vještine

Bila je to prilika da se studenti na terenu i iz prve ruke upoznaju s radnim procesima, od proizvodnje u pilani i hidrotermičke obrade pa sve do tehnologije proizvodnje furnira i korištenja alata za obradu drva i proizvodnje peleta.

Voditeljica projekta Ana Škrabo, u ime Centra kompetencija kao jednog od partnera na projektu, pojasnila je da je riječ o projektu u kojemu studenti šumarstva i drvne tehnologije edukacijom kroz stručnu praksu u obliku praktičnog rada, grupne višednevne terenske nastave u tvrtkama i parkovima prirode te individualne prakse u tvrtkama stječu dodatne vještine za uspješniji izlazak na tržište rada. Projekt je vrijedan nešto manje od četiri milijuna kuna, odvija se u svim dijelovima Hrvatske i u njega su uključeni studenti iz cijele države.

– Studenti su prije pohađali praksu u obliku jednodnevne terenske nastave što zapravo onemogućava kvalitetno stjecanje praktičnih znanja potrebnih za tržište rada. Stoga je cilj projekta povećanje zapošljavanja studenata kroz unapređenje i provedbu stručne prakse. Trenutno se u Spačvi provodi prva grupna praksa, a tijekom trajanja projekta ukupno 404 studenta proći će jedan od oblika prakse – rekla je Škrabo.

Ministrica VUČKOVIĆ U POSJETU VSŽ Ugovoreni projekti od 1,152 milijarde kuna, isplaćeno je 800 milijuna kuna

Studentima su za planirane cjeline stručne prakse osmišljeni radni zadaci koji su obuhvaćeni dnevnim programom stručne prakse, a rješavaju ih uz pomoć svojih mentora. Provedbom ovog projekta omogućit će se studentima da zahvaljujući stručnoj praksi steknu vještine i iskustvo sudjelujući u aktivnostima koje se temelje na stvarnim problemima. Suradnja s poslodavcima omogućit će Fakultetu povećanje relevantnosti kurikula, a studentima povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju kroz rad. Provedbom projekta pridonosi se ciljevima iz područja obrazovanja, budući da se unapređuje kvaliteta sustava obrazovanja te poboljšava njegova učinkovitost i usklađenost s potrebama na tržištu rada.

Prilika za studente

Predsjednik Uprave Spačva i predsjednik klastera Slavonski hrast Josip Faletar kazao je da je iznimno zadovoljan što je ovaj projekt došao u Vinkovce i Spačvu. Kao student Šumarskog fakulteta sam je išao na jednodnevne terenske nastave.

ZAVRŠENA ENERGETSKA OBNOVA UPRAVNE ZGRADE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE U VINKOVCIMA Uz uštede dobili i kvalitetniji prostor za rad

– Mislim da je ovo puno bolje i kvalitetnije i nadam se da je to samo jedna u nizu naših promocija i privlačenja struke sirovini i proizvodima visoke dodane vrijednosti. Svim studentima pruža se prilika da počnu raditi kod nas kao pripravnici, a oni koji se pokažu i koji to žele, u pravilu i ostanu. Ovdje nema puno studenata, ali su Studij drvne tehnologije u Vinkovcima koji pohađaju 34 studenta velik napredak i potencijal za ovu struku – kazao je Faletar.

Nositelj projekta je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Drvni klaster Slavonski hrast i Centar kompetencija za istraživanje i razvoj.