Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na otoku se održava Teatar Babac Open

Prvi put kazališna predstava u sklopu Filipjanskog lita na otoku Bapcu

Teatar Babac Open
Foto: TZ Sveti Filip i Jakov
Općinsko je vijeće donijelo odluku da se Babac proglasi naseljem pa je i ovo jedan od načina kako i ubuduće organizirati događanja

Babac je mali naseljeni otok uz hrvatsku obalu Jadranskog mora, u Zadarskoj županiji. Jedini je naseljeni otok u skupini od 16 otočića između Pašmana i kopna. Dio je priobalnog naselja Turanj. Od znamenitosti na otoku su crkva sv. Andrije iz 13.-15. stoljeća, ostaci utvrde Fortice iz 15. stoljeća i svjetionik izgrađen 1874. Utvrda je pripadala ljetnikovcu obitelji de Soppe koji je utvrđen. Nastanak i razvoj gospodarsko-ladanjskog sklopa kuće koja se spominje krajem 15. stoljeća do izgradnje zidina i mlina na kraju 16. stoljeća potvrđuju vrela.

Tek nekoliko stanovnika

Zidine su izgrađene krajem 16. stoljeća, a jugozapadni dio s bastionom najbolje je očuvan. U blizini je crkva sv. Andrije. Starijeg je postanja od ladanjskog posjeda de Soppe, no postala je njegovim sastavnim dijelom. Najveći broj stanovnika zabilježen je 1953., kada je na otoku bilo 35 žitelja, 1971. imao je 34 stanovnika, a otada broj stalno opada te danas na njemu obitava tek nekolicina ljudi.

U sklopu ljetnih manifestacija na području Općine Sv.Filip i Jakov prvi put će se dio programa prikazati na otoku Bapcu koji je ljeti turistima postao mala povijesna atrakcija. Ove godine je Općinsko vijeće donijelo odluku da se Babac proglasi naseljem pa je i ovo jedan od načina kako da se na ovom otoku ubuduće organiziraju i razna kulturna događanja.

Originalna manifestacija pod nazivom Teatar Babac Open održat će se 17. i 18. srpnja u 20.30 sati na obali pokraj crkve Sv.Andrije. Predstavu će izvesti amaterska kazališna družina “Kuntrata” iz Sv. Filipa i Jakova prema tekstu Ljube Stipišića Delmate “Kod Lepanta, sunce moje”. Predstava je autorski projekt koji su priredili Mirko Đindjić i AKD “Kuntrata” Sv.Filip i Jakov, a glume Helena Mikas, Lucija Jupek, Karmen Brajković, Jelena-Helena Knežević i Korina Đindjić.

– Amaterska kazališna družina “Kuntrata” osnovana je 1981. godine u Sv. Filipu i Jakovu kao pokušaj skupine kazališnih entuzijasta da teatraliziraju ozračje, povijesni trag, posebnosti i svakodnevicu prostora prepoznatog u srcu mjesta. “Kuntrata” tako baštini naziv i povijesne prizive najfrekventnije ulice Sv. Filipa i Jakova u kojoj se oduvijek glumilo, pjevalo, veselilo, tugovalo, susretalo ili kuntretavalo. Želeći od svog osnutka biti susretištem ljudi od ideja, duha i mašte – istaknula je direktorica Turističke zajednice Klara Eškinja Glavan. Kuntrata je svoju prisutnost u Sv. Filipu i Jakovu obogaćivala ne samo kazališnim projektima nego i drugim izvedbama i tako ostala kulturna posebnost i autentičan trag podneblja koje ju je iznjedrilo.

Brojni nastupi družine

Nastojeći biti kazalištem prepoznatljive poetike, koje uvijek iznenađuje i ostaje autentičnim umjetničkim uzdahom prostora koje inspirira, u svom 37-godišnjem radu “Kuntrata” bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu.

LAG Laura Ministarstvo turizma Odobreno sedam projekata LAG-a Laura