Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županija odobrila 155 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 450.000 kuna

Prvi smo u Hrvatskoj osigurali novac za liječenje srneće i jelenje divljači

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Damir Bajs istaknuo je da posao lovaca nije samo odlazak u lov nego se oni brinu i o prirodi, o autohtonim vrstama te se bore protiv raznih bolesti

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ovih dana u Društvenom domu Berek ugovore s predstavnicima čak 46 lovačkih saveza i udruga koji su se javili na županijski Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području županije.

Bjelovarskoj stanici HGSS-a županija dala 70.000 kuna Od naše su Gorske službe spašavanja učili drugi u Hrvatskoj

U okviru navedenog javnog poziva Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je 155 zahtjeva, a osigurana sredstva iznose 450 tisuća kuna.

Inače, promjenom Zakona o lovstvu prihvatljivi korisnici županijskih subvencija su lovoovlaštenici zajedničkih i državnih lovišta na području županije, a subvencije se dodjeljuju za 12 mjera. Načelnik općine Berek Mato Tonković zadovoljan je što je dobio priliku biti domaćinom ovog događanja.

– Čast i zadovoljstvo je da i županija osjeća probleme na području naše županije i kroz određene aktivnosti financijski nam svima pomaže. Za male udruge svaka kuna jako puno znači, bilo s koje strane došla – poručio je načelnik.

Ministrica obrazovanja posjetila županijske škole ‘Pohvale Županiji jer se brine o školstvu, što ulijeva nadu da reforma tu može uspjeti’

Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ-a, zahvalio je županu na razumijevanju.

– Ove godine prioritet nam je liječenje jelenje i srneće divljači od velikog američkog metilja. Mi smo to prezentirali županu koji je shvatio da je to vrlo važno za našu županiju – rekao je Kovačević.

Ivica Budor, glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, također je bio na sastanku.

– Kad gledamo cijelu Hrvatsku, ova županija konstantno prati lovce, što je za svaku pohvalu, i kroz niz mjera sufinancira te tako omogućuje da se razvija lovstvo – zadovoljan je Budor.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija bogata je lovištima u sklopu kojih su 43 zajednička i 20 državnih, a dodjelom subvencija lovačkim udrugama želi se dati dodatan vjetar u leđa i tako doprinijeti i razvoju lovnog turizma, o čemu je nešto više rekao župan Damir Bajs istaknuvši da je županija po kvaliteti lovišta i brizi o njima pri samom vrhu hrvatskog lovstva.

Potpisan ugovor između Županije i Bjelovarsko-križevačke nadbiskupije o očuvanju kulturnog dobra Županija financijski pomogla da se obnove vrata na katedrali svete Terezije Avilske

– Ključno nam je da se domaći ljudi brinu o domaćim lovištima, koliko je nama to moguće. Mi podupiremo lovstvo nizom mjera koje se mijenjaju s potrebama lovstva. Ove godine uvrštene su neke nove mjere, a ponekad javnost misli da lovci samo love. Međutim, briga o prirodi, o autohtonim vrstama i borba protiv bolesti nešto je što je uobičajen posao svakog lovca. Tako smo ove godine uvrstili i sufinanciranje i liječenje srneće i jelenje divljači od velikog američkog metilja kao prva županija u Hrvatskoj – objasnio je župan Damir Bajs dodajući da je lovstvo jedna od tradicija toga kraja i višestoljetna aktivnost koju su održavali djedovi i pradjedovi te je zaključio da je na njima da nastave tu 
tradiciju.