Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan ugovor između Županije i Bjelovarsko-križevačke nadbiskupije o očuvanju kulturnog dobra

Županija financijski pomogla da se obnove vrata na katedrali svete Terezije Avilske

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, uz nazočnost biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka, potpisao je ugovor s preč. Josipom Stipančevićem za obnovu vrata na katedrali svete Terezije Avilske vrijedan 120.000 kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, uz nazočnost biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslava Huzjaka, potpisao je ugovor vezan za županijski Javni poziv o financijskoj potpori u kulturi s preč. Josipom Stipančevićem o sufinanciranju obnove drvenih vrata na katedrali Svete Terezije Avilske u Bjelovaru.

Potpisan ugovor s izvođačem radova na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar Bolja zdravstvena usluga – zgrade iz 18. stoljeća zamijenit će moderan objekt

– Riječ je o ulaznom portalu s vratima i trebat će pripremiti i obnoviti kamene dijelove te nakon toga vidjeti kako ugraditi vrata koja dotad moraju biti spremna. U sklopu ovog projekta fasada je već obnovljena, a nakon vanjskog dijela uslijedit će unutarnje uređenje katedrale. Zahvaljujem na vašoj brizi, jer pratite našu biskupiju i Župu svete Terezije od početka mojeg župnikovanja, a potom i od dolaska našeg biskupa. Zahvaljujem na pomoći uređenja naših objekata i otkupa u početku pa sve do danas – istaknuo je pri potpisivanju ugovora u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji preč. Josip Stipančević.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Podsjetimo, Županija je osigurala do sada najveću financijsku potporu za rad udruga u kulturi, točnije 1,7 milijuna kuna, a u županijski javni poziv ulaze i projekti vezani za obnovu i očuvanje kulturne baštine.

Župan Damir Bajs svojim potezima trudi se da stanovnici županije ne zaborave svoje korijene, povijest toga kraja u kojem svakako prednjače crkveni projekti.

Novih 20 studenata primat će financijsku pomoć od Županije Potpisivanje ugovora o stipendiranju Čak milijun kuna za studente s područja Županije

– Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je natječaj koji se odnosio na materijalnu i nematerijalnu baštinu te na udruge i institucije koje se o tome brinu. Svi mi koji živimo u BBŽ-u ne možemo zaboraviti ono što se krije iza kulture. Govoreći o materijalnoj kulturi u našem kraju, tu se svakako ističu crkveni objekti. Oni su često najstariji u našim mjestima, središta su okupljanja ljudi i danas i daju pečat u povijesti našega kraja. Kada govorimo o tome, onda najveći iznos ide prema crkvama, prema Katoličkoj crkvi gdje naša biskupija ima najveći broj objekata i mi ćemo u okviru javnog poziva dati oko 750.000 kuna potpore za očuvanje naših crkava unutar naše županije i mislim da će to pomoći, koliko je s naše strane moguće, da se ti objekti očuvaju. Zahvaljujem svima onima koji se o tome brinu, ocu biskupu koji je zadužen za očuvanje materijalne kulture kroz crkve kao kulturne ustanove i svim župnicima koji na tome rade. Što se tiče ovog potpisa za biskupiju, meni je posebno drago da se prilazi temeljitoj rekonstrukciji i da će ta drvena vrata na katedralnom sklopu svete Terezije Avilske biti obnovljena, za što smo odobrili 120.000 kuna. To je naša pomoć koju svi naši građani i vjernici očekuju – naglasio je župan Bajs.

Državni vrh na otvaranju prve novosagrađene dionice pruge u RH Bajs: Iskorak u rješenju prometne izoliranosti županije