Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ministrica obrazovanja posjetila županijske škole

‘Pohvale Županiji jer se brine o školstvu, što ulijeva nadu da reforma tu može uspjeti’

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te održala sastanke sa županom Damirom Bajsom i učiteljima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak boravila je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u sklopu turneje Razgovori o promjenama u sklopu koje će obići osnovne i srednje škole diljem Hrvatske.

Objekt vrijedan 272 milijuna kuna Počinju radovi na novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar

Tom se prilikom susrela sa županom Damirom Bajsom i održala sastanke s učiteljima na kojima se razgovaralo o provedbi kurikularne reforme „Škola za život“ koja je od rujna prošle godine ušla u sve hrvatske osnovne i srednje škole, promjenama koje je reforma donijela te kako su one utjecale na učenike i učitelje.

U vrhu po ulaganju

– Iskoristila bih priliku i pohvalila osnivača škola, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, s obzirom na to da se vidi da se vodi briga o školama te da je Županija u samom vrhu u Hrvatskoj po ulaganjima u infrastrukturu i u škole, što nama znatno olakšava daljnji rad. Također, to mi ulijeva povjerenje da se o školama, učiteljima, profesorima i djeci ovdje brine, što je dobra materijalna baza da ova reforma može uspjeti jer teško možete govoriti o uspješnoj reformi ako imate osnivača koji ne osigurava ono najnužnije da bi škole uopće mogle raditi u primjerenim uvjetima. Pohvale tako idu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Također, Medicinska škola Bjelovar jedan je od 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske. Veseli što su programi pripremljeni te čestitam i osnivaču i Medicinskoj školi na projektu – rekla je Divjak.

Prošla je godina dana otkako je vlasnička prava nad osnovnim školama preuzeo Grad Vukovar ‘Vidljiv je boljitak jer se radi i ulaže mnogo toga što podiže kvalitetu nastave’

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija po ulaganju u obrazovanje. Najveći dio sredstava odlazi na projekte energetske obnove županijskih osnovnih i srednjih škola u sklopu kojih se obnavljaju 44 školske zgrade, a vrijednost ulaganja iznosi 160 milijuna kuna. Županija je na drugom mjestu u Hrvatskoj i u povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time se ostvaruje i zacrtani cilj, a to je obnova svih matičnih i područnih škola koja podrazumijeva i njihovo opremanje, za što sredstva iz svog proračuna izdvaja Županija.

Bjelovarsko-bilogorska županija gradi i nove škole. Od iznimnog je značenja projekt gradnje nove Glazbene škole u Bjelovaru, koja će se financirati isključivo županijskim sredstvima, a za što je osigurano 20 milijuna kuna.

Potpisan ugovor između Županije i Bjelovarsko-križevačke nadbiskupije o očuvanju kulturnog dobra Županija financijski pomogla da se obnove vrata na katedrali svete Terezije Avilske

Partnerski odnos

– Upravo taj partnerski odnos između osnivača, ministarstva i onih koji rade u školama može doprinijeti kvaliteti koju svi očekujemo. Kada govorimo o županiji, ovoga trenutka svaki peti učenik ide u posve obnovljene škole i mislim da će do kraja 2021. više od 90% učenika pohađati takve škole. Ističem da je naša politika jasna, mi ulažemo i u matične i područne škole. Svi moraju imati jednak standard – naglasio je župan Damir Bajs.