Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Prošla je godina dana otkako je vlasnička prava nad osnovnim školama preuzeo Grad Vukovar

‘Vidljiv je boljitak jer se radi i ulaže mnogo toga što podiže kvalitetu nastave’

Foto: Branimir Bradarić
Za investicijsko održavanje osnovnih škola Grad Vukovar je u 2019. godini izdvojio 2,6 milijuna kuna, a za nabavu dugotrajne imovine nešto više od 600.000 kuna, rekao je gradonačelnik Penava

Poslije niza godina u kojima je osnivačka prava na vukovarskim osnovnim školama imala Vukovarsko–srijemska županija prije godinu dana ta prava nad osnovnim školama preuzeo je Grad Vukovar. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao kako su u tih godinu dana provedena brojna investicijska ulaganja u održavanje škola.

Donacija OŠ Josipa Matoša novi kombi

– Za investicijsko održavanje osnovnih škola Grad Vukovar u 2019. godini izdvojio je 2,6 milijuna kuna, a za nabavu dugotrajne imovine nešto više od 600.000 kuna. Motiv za preuzimanje osnivačkih prava nad osnovnim školama bilo je upravo unapređenje kvalitete rada, što smo ulaganjem ovih značajnih sredstava tijekom protekle godine i ostvarili u dvadesetak projekata za sve vukovarske osnovne škole – rekao je Penava. Podsjetio je kako je s početkom ove školske godine uveden i produženi boravak u pet osnovnih škola izuzev škola Antuna Bauera i Nikole Andrića gdje je to trenutačno nemoguće zbog nedostatka prostora.

– Ovo su dva velika iskoraka koja smo u godinu dana postigli, a izuzev toga, napokon smo u suradnji s Vladom došli do sredstava za obnovu OŠ Nikole Andrića koja je u tijeku. To su sve pokazatelji koji nam pružaju veliko zadovoljstvo i kojim su vukovarske škole došle u povoljniji položaj, a sve buduće izazove očekujemo s radošću te sam siguran da ćemo s njima vukovarsko osnovnoškolsko obrazovanje dovesti do razine na koju ćemo biti ponosni, a naši učenici će imati uvjete koje imaju i djeca u ostatku Hrvatske, ako ne i bolje – rekao je Penava.

financijska potpora U Vukovaru darivaju novorođenčad, sufinanciraju režije većim obiteljima...

Činjenicom da osnivačka prava nad osnovnim školama u Vukovar sada ima Grad zadovoljni su i ravnatelji škola koji navode kako se vidi pomak u ulaganjima, a samim tim i podizanje kvalitete nastave. Jozo Mihaljev, ravnatelj OŠ Antuna Bauera, kazao je kako može izraziti veliko zadovoljstvo sa suradnjom koju su u proteklih godinu dana ostvarili s Gradom.

– Samo u OŠ Antuna Bauera uloženo je više od pola milijuna kuna kojima smo sanirali krovište zgrade te vanjsko sportsko igralište, izmijenili staklenu stijenu koja je predstavljala opasnost kako za učenike tako i za djelatnike te proveli mnoge druge radove kojima su stvoreni kvalitetniji uvjeti za rad – rekao je Mihaljev.

S obzirom na to da je matična zgrada OŠ Nikole Andrića u postupku obnove njezini učenici već drugu školsku godinu nastavu pohađaju u OŠ Antuna Bauera.

Razvijen prije 5000 godina Projekt Vučedolski arhaični ples – najstariji oblik plesa predstavljen u Parizu

– Naravno da nas raduju ulaganja u škole jer i naši učenici konzumiraju privilegije obnove kojom su sada školski prostori sigurni i adekvatni za upotrebu – rekla je Josipa Kotromanović – Sauka koja je ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

U proračunu Grada Vukovara za 2020. predviđeno je 2,1 milijuna kuna za sufinanciranje osnovnih škola, a iz proračuna RH Gradu Vukovaru je za javne potrebe osnovnoškolstva uplaćeno više od 8,3 milijuna kuna. Uz to nastoje se osigurati i dodatna sredstva putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara te kroz Razvojnu agenciju Vukovar.