Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
financijska potpora

U Vukovaru darivaju novorođenčad, sufinanciraju režije većim obiteljima...

Foto: Branimir Bradarić
Marta Ozdanovac prva beba rođena u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2020.

Prva beba rođena u 2020. godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Marta Ozdanovac, rođena u 2.12 sati u rodilištu Opće županijske bolnice Vukovar. Majku Maru Ozdanovac i kćer Martu, koja je pri porodu bila dugačka 51 centimetar i teška 3370 grama, posjetio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Za blagdane Mališanima podijeljeno 2800 paketića

U 2020. očekuju više poroda

Tom prilikom Penava je prvu vukovarsku bebu u 2020. godini u ime Grada darivao poklon-bonom u vrijednosti 1500 kuna, cvijećem i benkicom s natpisom #volimvukovar.

– Ovo je najljepši mogući način za ulazak u Novu godinu. Veseli me činjenica da se mladi Vukovarci odlučuju za osnivanje obitelji i ostanak u našem gradu. Vijest da je u vukovarskom rodilištu rođena prva beba u Vukovarsko-srijemskoj županiji ove godine, svima nam je uljepšala početak godine – rekao je Penava te dodao kako je darivanje prvorođene, ali i svih ostalih beba u godini jedna lijepa gesta kojom se iskazuje dobrodošlica i radost zbog dolaska na svijet najmlađih naših sugrađana. Ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac kazala je kako je godina za Opću županijsku bolnicu Vukovar bila uspješna te da je bolnica sada na tragu toga da postane Nacionalna memorijalna bolnica. – Kada govorimo o broju poroda tu stojimo približno isto kao prošle godine, odnosno oko 400 poroda. Precizno rečeno tijekom prošle godine u rodilištu vukovarske bolnice rođene su 392 bebe. U ovoj godini očekujemo više beba – rekla je Bosanac.

Uručeni ugovori Dodijeljena 161 stipendija studentima i učenicima

Potpora od najranije dobi

Iz Grada Vukovara navode kako gradske vlasti sustavno brinu o svojim najmlađim sugrađanima te da se raznim mjerama njihovim obiteljima nastoji što više olakšati. Tako za prvo dijete Grad dodjeljuje jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 1000 kuna, za drugo 2000 kuna te za treće i svako iduće dijete po 5000 kuna. Vukovar je i prvi grad u Hrvatskoj s jedinstvenom demografskom mjerom putem koje Grad sufinancira režijske troškove vukovarskim obiteljima s troje ili više djece do 16. godine. Pojašnjavajući ovu mjeru, iz Grada Vukovara navode kako je njezina provedba započela s 1. siječnja 2018. te da je u gradskom proračunu za tu svrhu osigurano milijun kuna u 2018., 2019. i 2020. godini. Godišnji iznos prava po korisniku (obitelji) je 6300 kuna ili 525 kuna mjesečno. Prema podacima iz Grada u 2018. godini za ovu mjeru utrošeno je nešto više od 615 tisuća kuna. Ukupno je 141 obitelj koristila ovo pravo i krajem godine bilo je 123 korisnika. U prošloj godini utrošeno je više od 762 tisuće kuna, što je u odnosu na godinu prije uvećanje od 20 posto, a krajem godine zabilježeno je 138 korisnika.

Obilazak uz gradonačelnika Vukovara i predsjednika uprave HEP-a U pozivnom centru HEP-a zaposleno 20 radnika s područja Vukovara

– Od 1. siječnja 2018. do 30. prosinca 2019. broj korisnika koji su koristili navedeno pravo iznosi 173. S provedbom mjere nastavit ćemo i tijekom 2020. godine – navode iz Grada Vukovara. Obiteljima se pruža potpora od najranije dobi djeteta i to sufinanciranjem boravka u vrtiću te kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.