Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U NAJRIBARSKIJOJ ŽUPANIJI

Prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj

Foto: Zadarska županija
Greben teži gotovo 8 tona, a postavit će se na 560 metara od obale u blizini Ošljaka

U “najribarskijoj županiji” postavlja se umjetni greben, u okviru projekta Adri.SmArtFish koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, a financira se iz programa Interreg V-A Italija Hrvatska, a Zadarska županija jedan je od deset partnera.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje vrijedan je 68,5 milijuna kuna Atrakcija za planinare, avanturiste i zaljubljenike u speleologiju

Opći cilj projekta je jačanje uloge malog priobalnog ribolova na području sjevernog i srednjeg Jadrana. Ukupan proračun projekta je 3,242.230,50 eura, od toga je 259.995 eura proračun Zadarske županije. Svi projektni partneri financiraju vlastitim sredstvima samo 15% svog proračuna, dok ostalih 85% financira EU fond za regionalni razvoj.

Greben teži gotovo 8 tona, a postavit će se na 560 metara od obale u blizini Ošljaka, najmanjeg naseljenog otoka na jadranskoj obali. Postoji više razloga za postavljanje grebena, poput proučavanja učinaka novog staništa na očuvanje ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama te mogućnosti širenja gospodarskih aktivnosti kroz prepoznatljive oblike gospodarenja u ribolovu i turizmu.