Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje vrijedan je 68,5 milijuna kuna

Atrakcija za planinare, avanturiste i zaljubljenike u speleologiju

Foto: Zadarska županija
Većina projekata koji se provode u Županiji, pa tako i ovaj, financira se iz europskih fondova

Župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na Centru izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu vrijednom 68,5 milijuna kuna koji se provodi na području Općine Gračac.

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA U ZGRADI NOVE POLIKLINIKE U jednom od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija dnevno se obradi oko 5000 uzoraka

Zadarska županija jedan je od partnera na projektu čiji je nositelj Javna ustanova park prirode Velebit, a partneri Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

Mogućnosti kraja

U sklopu projekta provest će se aktivnosti izgradnje i opremanja centra za prihvat i informiranje posjetitelja s pješačkom kolnom površinom, uređenja vanjskih šetnica od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgradnje pješačkog prijelaza preko željezničke pruge, uređenja Cerovačkih špilja za turističko posjećivanje, izrade i implementacije edukacijsko-interpretacijskog programa Centra izvrsnosti Cerovačke špilje te uspostave međunarodne partnerske mreže speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

– Zadarska županija puna je atrakcija, a po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi – istaknuo je Longin, dodavši da ga posebno veseli što, unatoč svim problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, projekti u Zadarskoj županiji nisu stali.

Zadarska županija 2020. godinu zaključila je s rekordnim brojem zaposlenih, unatoč koronakrizi Zabilježena 82 zaposlenika više nego 2019

– To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti od kojih je većina financirana iz europskih fondova pa tako i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – dodao je župan.

Veći broj posjetitelja

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti.