Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Zadarska županija 2020. godinu zaključila je s rekordnim brojem zaposlenih, unatoč koronakrizi

Zabilježena 82 zaposlenika više nego 2019

Foto: Zadarska županija
Dok Zadarska županija bilježi više zaposlenih na kraju prošle godine, na razini cijele Hrvatske taj je broj ipak pao

Na području Zadarske županije na dan 31. prosinca 2020. godine bilo je 55.205 zaposlenih, što je za 82 ili 0,1 posto više nego na isti dan prošle godine. Na razini cijele Hrvatske istog dana broj zaposlenih bio je za 8892, odnosno 0,6 posto, manji nego prošle godine.

u zdravom tijelu zdrav duh Nakon popuštanja mjera na Višnjiku počeli treninzi na otvorenom i bazenima

Bolji podaci

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje znatno su bolji od očekivanja, pogotovo nakon izbijanja zaraze koronavirusom i prestanka brojnih gospodarskih aktivnosti.

Pad je u najvećoj mjeri zaustavljen, jer zbog mjera Vlade Republike Hrvatske poslodavci zadržavaju zaposlenike, što je posebice vidljivo kod obrtnika, kod kojih je na području Zadarske županije čak 109 zaposlenih više nego na isti dan prošle godine, pokazala je analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i Europske fondove Zadarske županije.

– Situacija je puno bolja od očekivane. Mjere koje je poduzela i poduzima Vlada Republike Hrvatske za očuvanje zaposlenih dale su vidljiv rezultat, uz određene potpore koje smo poduzeli mi na razini Županije, ali i naši gradovi i općine. Što će biti u sljedećim mjesecima ovisi najviše o razvoju epidemiološke situacije. Teško je očekivati da će konkretniji oporavak gospodarskih aktivnosti započeti sve dok se ne suzbije zaraza koronavirusom, ali svaka kriza prilika je za novi početak. Iz ovoga možemo izaći snažniji, ujedno i bogatiji za jedno novo iskustvo – istaknuo je zadarski župan Božidar Longin.

POSJET OBITELJIMA ŽUPANIJE Tri milijuna kuna za novorođenčad

Porast svake godine

Broj zaposlenih je u Zadarskoj županiji posljednjih godina znatno porastao. Potkraj 2014. godine na području županije radila su samo 46.364 stanovnika. Svake sljedeće godine bilježilo se povećanje zaposlenih te je u posljednjih šest godina taj broj porastao ukupno 19,1 posto, sve do rekordnih 55.205 zaposlenih na kraju 2020. godine.