Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
POSJET OBITELJIMA ŽUPANIJE

Tri milijuna kuna za novorođenčad

Foto: Zadarska županija
Župan Božidar Longin čestitao je obiteljima koje su u 2020. godini dobile 10. i 11. dijete

Tijekom 2020. godine Zadarska županija zaprimila je rekordan broj zahtjeva za isplatu naknade za novorođenu djecu, a za tu je namjenu iz proračuna Zadarske županije isplaćeno oko tri milijuna kuna. Ukupno je obrađeno 1389 zahtjeva i isplaćena su sredstva za 1414 djece te se u odnosu na 2019. godinu, kada je bilo 1314 zahtjeva za 1348 djece, bilježi povećanje za više od deset posto.

ŠUMARI U AKCIJI Cijepali drva, izradili stol i stolce...

Pozitivan primjer

Za porast tih brojki u velikoj mjeri zaslužno je i povezivanje u sustav e-novorođenče putem kojeg se roditeljima prilikom prijave novorođenog djeteta u Matičnom uredu, uz ostalo, omogućuje i podnošenje zahtjeva županiji za isplatu novčane potpore.

Župan Božidar Longin, u pratnji zamjenika Šime Mršića, tradicionalno je posjetio obitelji s najviše djece na području županije. S izaslanstvom Općine Gračac predvođenim obnašateljem dužnosti načelnika Robertom Jukom, posjetili su obitelj Đilas iz Krčkog Brda, zaseoka na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom koja je prošle godine dobila jedanaestu prinovu. Potom su u pratnji gradonačelnika Benkovca Tomislava Bulića posjetili obitelj Zrilić iz mjesta Bruška kojoj se u 2020. godini rodilo deseto dijete.

PODUZETNIČKI INKUBATOR Županija raspisala natječaj za subvenciju poslovnih prostora

– Te su obitelji pozitivan primjer demografskih kretanja u našoj županiji, stoga smo im, uz simbolične poklone, željeli čestitati – kazao je župan Longin dodavši da će Zadarska županija i u ovoj godini nastaviti s isplatom novčane pomoći za novorođenčad, za što su osigurana sredstva i u novom proračunu. Roditeljima prvog i drugog djeteta i dalje će se isplaćivati po tisuću kuna, a za treće i svako sljedeće rođeno dijete pet tisuća kuna.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruju roditelji koji žive na području Zadarske županije za svako dijete koje je rođeno između 1. siječnja i 31. prosinca 2021. godine. Uz zahtjev je potrebno priložiti presliku rodnog lista novorođenog djeteta, preslike rodnih listova za ostalu djecu, elektroničke zapise o prebivalištu ili preslike osobnih iskaznica oba roditelja, presliku bankovnog računa te u slučaju posvajanja rješenje ili potvrdu nadležnog Centra za socijalnu skrb. Rok za predaju zahtjeva za djecu rođenu u 2020. godini je 31. siječnja 2021. godine.

Za blizance 24 zahtjeva

Uz spomenute obitelji koje su dobile 10. i 11. dijete, dvije obitelji iz Zadarske županije su tijekom prošle godine dobile osmo dijete, jedna obitelj sedmo dijete, čak osam obitelji dobilo je šesto dijete, a 16 je obitelji dobilo petu prinovu u obitelji.

RADILA NA BROJNIM PROJEKTIMA Martina Bunić imenovana pročenicom za obrazovanje

Ukupno je u 2020. godini zaprimljeno 312 zahtjeva za treće ili sljedeće novorođeno dijete u obitelji, a zaprimljena su i 24 zahtjeva za blizance.