Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
70-ak kljunova

Ptičja gripa na još pet gospodarstava kod Vinkovaca

Perad
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Iz ministarstva navode kako se radi o ukupno 70-ak kljunova kao i da su poduzete sve propisane mjere suzbijanja virusa

Nakon prošlotjedne potvrde pojave ptičje gripe u Mlaki Antinskoj, selu kod Vinkovaca, Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas kako je influenca ptica potvrđena na još pet dodatnih gospodarstava u okolici. Iz ministarstva navode kako se radi o ukupno 70-ak kljunova kao i da su poduzete sve propisane mjere suzbijanja virusa.   

- Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije - napominju iz ministarstva.

Također su još jednom pozvali posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.