Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
ODANA POČAST NAJZASLUŽNIJIM POJEDINCIMA

Pučke popijevke imale važnu ulogu pri sklapanju mirovnog sporazuma u Trianonu

1/2
Foto: Međimurska županija
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Novaka u Macincu

Međimurci su obilježili spomendan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, koji je Hrvatski sabor izglasao 2005. na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Dragutina Lesara.

ISTRA RASPISALA 5 NATJEČAJA Dodjeljuje se 5,8 milijuna kuna, za jedan projekt maksimalno 400.000

Bez svečanosti

Iako su ove godine izostale tradicionalne svečanosti kojima se obilježava jedan od najvažnijih datuma međimurske povijesti, diljem županije odana je počast najzaslužnijim pojedincima zahvaljujući kojima je sudbina Međimurja ponovno vraćena i vezana za hrvatsku državu i narod.

Međimurje je krajem 1918. vojnom akcijom oslobođeno mađarske vlasti, no tek je Velika narodna skupština održana 9. siječnja 1919. na trgu ispred crkve sv. Nikole u Čakovcu okupila gotovo 10.000 Međimuraca koji su donijeli Rezoluciju o odcjepljenju od mađarske države.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu. Jedan od istaknutijih aktera priključenja Međimurja matici zemlji bio je akademik dr. Vinko Žganec, pa je i njemu odana počast u rodnom Vratišincu. Njegov svezak "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja" odigrao je važnu ulogu pri potpisivanju mirovnog ugovora u Trianonu zahvaljujući kojem je potvrđena pripadnost Međimurja Hrvatskoj.

OTPREMLJENA I 4 KONTEJNERA Prikupili 16 tona pomoći stradalima u potresu

Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom obilježen je i u Prelogu. Na čakovečkom groblju u Mihovljanu vijenci su položeni kod posljednjeg počivališta dr. Ivana Novaka. Među ljudima koji su stvarali povijest Međimurja 1919. godine, važnu ulogu imao je otac Kapistran Geci, franjevac i član Narodnog vijeća za Međimurje. U povodu 150. obljetnice njegova rođenja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, u suradnji s Međimurskom županijom i Franjevačkim samostanom u Čakovcu, postavio je spomen-ploču na Katoličkom domu u Čakovcu.

Zaboravljene zasluge

– Otac Kapistran Geci dosad je nažalost bio pomalo zaboravljen i prešućivan, no postavljanjem ove spomen-ploče započeli smo niz aktivnosti kojima ćemo obilježiti njegov lik i djelo – rekao je inicijator Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Spomen-ploču otkrili su župan Matija Posavec i predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica.