Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA PREDVODNICA U KORIŠTENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Puštena u rad Sunčana elektrana Vis, najveća u Hrvatskoj

Sunčana elektrana Vis
Foto: HEP
Sunčana elektrana na Visu vrijedna je 31 milijun kuna

Sunčana elektrana Vis, koja je puštena u rad prošli tjedan, najveća je solarna elektrana u Hrvatskoj, vrijedna 31 milijun kuna, i prva je od sedam HEP-ovih solarnih elektrana koje će se pustiti u rad tijekom ove godine u sklopu 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje solarnih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Andrej Plenković u Splitu se sastao s lokalnim čelnicima Analizirali projekte usvojene prije dvije godine Boban: Očekuju nas operativni radovi na brojnim prometnim projektima

Njezinom izgradnjom otok Vis dobio je vlastiti izvor obnovljive energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone, istaknuto je na svečanom puštanju u rad na kojem je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Sa Sunčanom elektranom Vis i ostalim projektima solarnih elektrana koji su u izgradnji, poput SE Vrlika i projektima u razvoju kao što su elektrana Bogomolje na Hvaru i drugi, Splitsko-dalmatinska županija ostat će predvodnica u obnovljivim izvorima u Hrvatskoj. Drago mi je da je naš prelijepi otok Vis zahvaljujući Sunčanoj elektrani na dobrom putu da ostvari energetsku samodostatnost – izjavio je Blaženko Boban. Sunčana elektrana Vis prva je velika solarna elektrana sagrađena na hrvatskim otocima. Elektrana snage 3,5 MW godišnje će proizvoditi, bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, oko 5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1600 kućanstava. Sagrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini Žene Glave, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.