Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Najmaturanti 2018. godine Lucija Strahija i Jura Jalušić

'Radnike bi trebalo više cijeniti, ali i dati im veće plaće'

Najbolji maturanti
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Oboje mladih složni su da bi otišli iz Hrvatske ne nađu li dobar posao

– Čekam još da riješim maturu i idem preko ljeta na Zrće. Ali raditi, ne partijati – kaže Lucija Strahija (19), najmaturantica Međimurske županije 2018. godine. Učenica 4. HT razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec tu je titulu dobila u sklopu akcije "Coolijada", organizirane za maturante svih sedam srednjih škola u Međimurju. Za najmaturanta izabran je Jura Jalušić, učenik 4. PT razreda Gospodarske škole Čakovec. S njih dvoje razgovarali smo o planovima.

Nastavit će školovanje

Nakon što odradi sezonski posao na Zrću, Lucija će postati studentica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, smjer kultura i turizam.

– Turizam me zanima, a spoj s kulturom pogotovo. Voljela bih nakon faksa ostati raditi u Hrvatskoj, ali ne pronađem li dobar posao, bez problema ću otići u inozemstvo. Mislim da se krivo misli da mladi odlaze samo zato što su tamo veće plaće. Odlaze i zbog nezadovoljstva uvjetima rada. Tamo radnika više cijene. Posebno se iskorištava mlade koji se ne znaju postaviti. Zato bih bez razmišljanja otišla u inozemstvo, ne budem li zadovoljna odnosom poslodavca – veli Lucija.

Uspjeh mladih fizičara Uspjeh fizičara Maturanti brončani na ICYS-u u Beogradu

Oko 80 posto njezinih kolega iz razreda koji su se školovali za hotelijersko-turističke tehničare nastavit će školovanje, a svaki peti će u potragu za poslom.

Kad bi imala priliku poručiti nešto političarima, Lucija, uz ograđivanje da je politika ne zanima, kaže da bi više brige trebalo voditi o mladima, da se isplaćuju veće plaće i da se više cijeni radnike, a ne da se zarada stavlja u džep, a "radnicima crkavica".

Na pitanje što će joj najviše nedostajati iz srednje škole, kroz smijeh odgovara: "kartanje pod odmorima".

Poticaji za samozapošljavanje Projekt Dijelit će se poticaji za samozapošljavanje

Jura Jalušić (20), koji dolazi iz obitelji koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, nakon što maturira i postane poljoprivredni tehničar, ide na jednogodišnju stručnu praksu u Sloveniju. U okolici Ljubljane bavit će se robotima za mužnju krava, a sve preko Erasmus programa u koji je uključena Gospodarska škola. Nakon toga će vidjeti hoće li na posao ili nastaviti školovanje. I on bi onima na vlasti poručio da treba više gledati na mlade, osigurati im radna mjesta i pristojne plaće.

Dobar obrazovni sustav

– Obrazovni sustav je dobro organiziran, iako bi se još mogao unaprijediti u nekim predmetima – kaže.

Razmotrio bi nakon stručne praske ponudu o radu u inozemstvu, no volio bi ostati kod kuće.

– Vani odradiš osam sati i za taj si dan s poslom gotov, a kod nas se radi dok možeš, a kad više ne možeš, malo odmoriš i nastaviš dalje – veli Jura. 

Metalska jezgra Strateški projekt Metalska jezgra Hi-tech laboratoriji niču u konjušnici bivše vojarne