Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Brkati studeni u Požegi - mjesec muškog zdravlja

Rana dijagnoza za izlječenje i dulji život

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Jači spol nije ništa manje rizičan, poručeno je na manifestaciji

Ove je godine po šesti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske lige protiv raka obilježen Brkati studeni – Movember, mjesec muškog zdravlja. Ispred gradskog muzeja održana je prigodna javnozdravstvena akcija koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

provjerite gdje i kada Raspored besplatnih pregleda ranog otkrivanja melanoma

– Moramo biti svjesni da jači spol nije ništa manje rizičan. Dapače, bolest ne bira ni spol ni vrijeme, a prevencija je ta koja spašava i koja može spriječiti puno loših i ružnih stvari – poručio je Puljašić.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a isto tako i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

- Akcija naglasak stavlja na rak prostate, rak testisa, debelog crijeva i zaštitu mentalnog zdravlja muškaraca. Naši sugrađani na štandu mogu dobiti informacije i letke o tim bolestima, a pozivamo sve da se odazovu preventivnim pregledima. Rana dijagnoza znači izlječenje i dulji život – rekao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Akcija 'Zasadi drvo, ne budi panj' Mladi Požežani sadili drveće i dali svoj doprinos poboljšanju životne sredine

Prema riječima dr. med. Jasmine Kovačević, predsjednice Lige protiv raka, broj otkrivenih karcinoma prostate svake je godine sve veći, a razlog tomu je dulji životni vijek. U Hrvatskoj je postotak petogodišnjeg preživljenja nakon dijagnoze oko 80 posto, a cilj je da se podigne na 90, kako je to primjerice u SAD-u ili Australiji.