Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Kasne radovi na gradilištima u Daruvaru

Raskida se ugovor s izvođačem koji radi na Češkoj školi i Daruvarskim toplicama

1/17
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
U Češkoj osnovnoj školi i vrtiću završene su dvije trećine radova, dok je u Specijalnoj bolnici odrađena otprilike polovica posla

Prekida se ugovor s izvođačem radova na dogradnji Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Dječjeg vrtića Ferde Mravenca te adaptaciji terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora u Daruvarskim toplicama, odlučio je župan Damir Bajs na sastanku održanom u Daruvaru.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Potporu će tražiti od države, ali bez obzira na odgovor, Bjelovar će dobiti novu bolnicu Za novu bolnicu potrebno 107 milijuna kuna više od predviđenog

Problem je nastao jer izvođač Projekt inženjering iz Požege nije poštovao dogovorene rokove. Projekt inženjering prijavio se na početni natječaj za obnovu Češke osnovne škole J. A. Komenskog, vrijednu 4,2 milijuna kuna, ali i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca koji sufinanciraju češka i hrvatska Vlada, Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su i Savez Čeha te Grad Daruvar.

Bankovno jamstvo

Osim ovih pothvata, prijavili su se i za obnovu Daruvarskih toplica vrijednu gotovo pet milijuna kuna te vezanu za adaptaciju terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostorija Lječilišnog hotela „Termal“. U skladu s potpisanim ugovorima i zakonskim okvirima tvrtka Projekt inženjering trebala je u zadanim rokovima obaviti radove, a sada je očito da postoje problemi. Stoga Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač ustanova Daruvarskih toplica i Češke osnovne škole J. A. Komenskog koje provode projekte vrijedne gotovo 10 milijuna kuna na području grada Daruvara zajednički su s njihovim predstavnicima odlučili na koji način započete investicije privesti kraju.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Potpisali inicijativu Devet županija traži rješavanje problema diskriminacije hrvatskih prijevoznika

– Kada smo sagledali situaciju, razgovarali s naručiteljima, odnosno ravnateljstvima bolnice i škole, uz nazočnost gradonačelnika i drugih partnera u projektima te saslušali izvođača koji je došao na sastanak, zaključili smo da moramo povući odlučne poteze. Naime, izvođač je zaostao s radovima na desetak gradilišta na području Hrvatske, a među njima su i ova dva. Mi ćemo ovoga trenutka ići prema raskidu ugovora s izvođačem. Smatramo da je riječ o raskidu ugovora na temelju njihove krivnje, što je i očito. Prošli su i rokovi, ovoga trenutka nitko ne radi i pitanje je kada bi se moglo nastaviti. To će prouzročiti nekoliko stvari. Kao prvo, naša ravnateljstva povući će i bankovna jamstva. U Češkoj osnovnoj školi i vrtiću završene su dvije trećine radova, dok je u Specijalnoj bolnici odrađena otprilike polovica posla. Od tih 4,5 milijuna kuna napravljenih radova, aktivirat ćemo bankovne garancije koje vrijede gotovo 900.000 kuna i još k tome zahtijevati eventualno naknadu štete u skladu s ugovorom – rekao je Damir Bajs i dodao:

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Damir Bajs odlični rezultati Županija za jedanaest turističkih manifestacija osigurala 200.000 kuna

Hitan postupak

– Osobito se je tu riječ o Specijalnoj bolnici Daruvarske toplice u kojoj se zbog toga ne može obavljati dio djelatnosti. Međutim, za nas nije ključan samo ovaj drugi dio, nego da neovisno o tome postavimo i pitanje rješavanja odnosa s našim izvođačem kako bismo dobili građevinske knjige, ateste i uveli nove izvođače. Nakon toga svega počet će se raditi i troškovnici za novu javnu nabavu, a tu ćemo tražiti mišljenje možemo li uvesti izvođače po hitnom postupku za što trebamo odobrenje Dkoma, Državne komisije koja to rješava. U svakom slučaju želimo izvođače što prije da bi radovi u što skorije vrijeme bili završeni – zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan.