Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
odlični rezultati

Županija za jedanaest turističkih manifestacija osigurala 200.000 kuna

Damir Bajs
1/3
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ovaj kraj godišnje putem jednodnevnih izleta posjeti oko pola milijuna turista. Broj je to koji ne ulazi u službenu evidenciju turističkih dolazaka, već se do njega dolazi prikupljajući podatke od prodaje ulaznica vezanih za županijske manifestacije

Turizam na području Bilogore sve je kvalitetniji i rašireniji, a zbog dobrih rezultata nisu izostale ni potpore Županije koja razvoj turizma smatra iznimno važnim. Tako je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao predsjednika Turističke zajednice BBŽ-a potpisao ugovore o dodjeli potpora regionalnim i lokalnim turističkim događanjima za ovu godinu s predstavnicima općina i gradova i gradskih turističkih zajednica.

Lijepa vijest gradu za njegov dan stigla iz Zagreba Gradu Bjelovaru Vlada odobrila još 10,2 milijuna kuna za 14 projekata

Oko pola milijuna turista

Riječ je o financijskoj potpori za održavanje 11 županijskih turističkih manifestacija na području Bjelovarsko-bilogorske županije, za što je županijska Turistička zajednica osigurala 200 tisuća kuna. Najveća je to financijska potpora za županijske turističke manifestacije do sada jer, kako županijski turizam raste i razvija se, samim time se ostvarila i mogućnost većih potpora koje daje Hrvatska turistička zajednica.

Ovogodišnje potpore idu za održavanje Dana šljiva i rakije u Siraču, 5. Bilokliku u Velikom Trojstvu, Adventu u Daruvaru, Ždral trailu u Daruvaru, Rockabilly festivalu u Daruvaru, Vinodaru u Daruvaru, Božićnoj čaroliji u Čazmi, 6. Eko sajmu u Čazmi, 17. Gospodarskom sajmu i sajmu sira u Grubišnom Polju te bjelovarskim manifestacijama XCM Terezijaneru i Terezijani. Inače, organizatori navedenih turističkih manifestacija javili su se na objavljeni javni poziv Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije o dodjeli potpora te dobili novac.

Dan starijih osoba Županija Matici umirovljenika dala 95.000 kuna za organizaciju manifestacija

– Mi smo povukli najveći iznos sredstava za manifestacije, što nam je iznimno drago jer to je pokazatelj koliko su kvalitetne turističke manifestacije na području grada Daruvara. Isto tako, samim organiziranjem događanja na taj način privlačimo sve veći broj gostiju u našu destinaciju, što se vidi i po turističkom prometu. Turistička zajednica Daruvar – Papuk povukla je sredstva za Ždral trail, Rockabilly festival i Advent u Daruvaru, a grad Daruvar za Vinodar. Drago nam je što je njihovu kvalitetu prepoznala i Turistička zajednica BBŽ-a i trudit ćemo se i u sljedećim godinama raditi na kvaliteti i sadržajima samih manifestacija – rekla je Ivana Plažanin-Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk.

Šest mjeseci duga revizija donijela pozitivan rezultat, pohvalio se gradonačelnik ‘Bjelovar je mjerna jedinica za upravljanje javnim novcem i transparentnost’

Koliko su važne brojne turističke manifestacije na području Bjelovarsko-bilogorske županije, govori podatak kako na godišnjoj razini ovaj kraj posjeti putem jednodnevnih izleta oko pola milijuna turista. Broj je to koji ne ulazi u službenu evidenciju turističkih dolazaka, već se do njega dolazi prikupljajući podatke od prodaje ulaznica vezanih uz županijske manifestacije, jednodnevne posjete našim turističkim Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ili pak posjetima primjerice Lovrakovom centru i slično.

Porast od 36 posto

Što se pak službenih turističkih brojki tiče, koje se prate putem nacionalnog sustava evidencije eVisitor, Bjelovarsko-bilogorska županija ušla je u višegodišnji trend porasta, što je vidljivo uspoređujući turističke brojke na trogodišnjoj razini. Naime, na području Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije od siječnja do prosinca 2018., prema nacionalnom sustavu evidencije gostiju eVisitor ostvareno je 29.685 dolazaka i 102.515 noćenja. U istom razdoblju 2016. godine bio je zabilježen 21.841 dolazak i 75.366 noćenja gostiju, što je povećanje u 2018. u odnosu na 2016. od 36 posto u dolascima i noćenjima.