Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potporu će tražiti od države, ali bez obzira na odgovor, Bjelovar će dobiti novu bolnicu

Za novu bolnicu potrebno 107 milijuna kuna više od predviđenog

1/4
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Očekujemo jednak odnos prema svima pa i potporu stanovnicima ovoga kraja, istaknuo je župan Bajs

– Za gradnju nove Opće bolnice u Bjelovaru bit će potrebno čak 107 milijuna kuna više nego što je najavljeno – objasnio je ravnatelj bolnice Ali Allouch i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Oni su, naime, izvijestili javnost o tijeku javne nabave za izvođača radova za gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, rekavši kako su na raspisani natječaj pristigle četiri ponude od kojih najpovoljnija ponuda za gradnju bolnice iznosi 272 milijuna kuna, a najviša 326 milijuna kuna, dok je osigurana vrijednost 165 milijuna kuna. Općeniti rast cijene gradnje odrazio se i u ovom slučaju i na gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Damir Bajs odlični rezultati Županija za jedanaest turističkih manifestacija osigurala 200.000 kuna

Država pomaže i Puli

Bjelovarsko-bilogorska županija, s obzirom na to da je riječ o strateškom projektu koji će pretvoriti staru bolnicu u modernu bolnicu 21. stoljeća, iznaći će sredstva kako bi se projekt mogao i završiti.

– Veći iznos od početno očekivanog neće spriječiti gradnju bolnice – čvrst je u odluci župan Damir Bajs.

Potporu će tražiti od države koja se u ovakvim slučajevima već znala iskazati. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija zatražit će od Vlade sufinanciranje projekta, odnosno iznosa od 100 milijuna kuna koliko je više procijenjena cijena izvođenja radova i to po istom modelu kao što država daje potporu Istarskoj županiji za gradnju Opće bolnice u Puli. Za gradnju OB Pula početna cijena radova iznosila je 350 milijuna kuna, a na kraju će njezina gradnja iznositi 750 milijuna kuna. Od tih 750 milijuna kuna, Republika Hrvatska sufinancira sa 75 posto, odnosno 562 milijuna kuna.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Opća bolnica Našice prije izvođenja radova Vrijednost 30,2 milijuna kuna Energetska obnova 11 zgrada javne namjene

Dio novca iz fondova EU

Stoga će i Županija zatražiti od Vlade sufinanciranje barem ovih 100 milijuna kuna po istom modelu, točnije 75 posto Republika Hrvatska, a preostalih 25 posto Bjelovarsko-bilogorska županija.

– Za gradnju nove zgrade bolnice osigurana je financijska konstrukcija. Ovoga trenutka riječ je o 165 milijuna kuna koji su osigurani kroz fondove EU i kroz zaduženje same bolnice. S obzirom na to da je riječ o strateškom projektu, najvažnijem koji trenutačno vodimo, i projektu koji uz Zabok i Pulu tek treba dati treću novu zgradu Opće bolnice bilo gdje u Hrvatskoj, Županija će iznaći sredstva da se riješi financiranje navedenog projekta. Međutim, isto tako ću reći da, s obzirom na to da imamo slične objekte koji su građeni ili se sada grade, mi ćemo zatražiti potporu, kao i naši kolege, od Vlade Republike Hrvatske. Međutim, neovisno o stavu Vlade, Bjelovarsko-bilogorska županija će osigurati sredstva u županijskom proračunu za potporu gradnje nove zgrade bolnice i očekujemo po završetku javnog natječaja i potpis ugovora. Očekujemo jednak odnos prema svima pa i potporu prema stanovnicima ovoga kraja. Mi želimo novu modernu bolnicu i mi ćemo je i dobiti – istaknuo je župan Damir Bajs. 

Problemi U Dežanovcu ovogodišnja šteta od prirodnih nepogoda 9,2 milijuna kuna